Rabu, November 19, 2014

Kisah Laporan Latihan Industri

November 19, 2014 8 Comments
Kisah Laporan Latihan Industri Assalamualikum & salam sejahtera. Hi, readers! Actually entri kali ni Murni nak share pengalaman sendiri bila berdepan dengan suka duka masalah berkaitan dengan Laporan Latihan Industri (LI). Pengalaman ni Murni pernah share di FB Murni & hari ni Murni nak abadikan pulak kisah Laporan LI ke dalam blog. Bagi mereka yang friend dengan Murni di FB jangan pelik erk dengan penggunaan bahasa yang digunakan. Bila ber FB Murni suka bahaskan diri dengan perkataan 'aku', perkataan yang biasa digunakan oleh orang Sabah dan kalau berBLOG Murni akan membahaskan diri dengan panggilan 'Murni' :)

Kisah ni panjang tau, kalau tak larat nak baca tak apa boleh rehat minum2 kopi dulu :3 

Sebelum nak ke UUM

Seminggu sebelum Murni ke UUM untuk hantar report, Murni pastikan Laporan LI 90% siap dan selebihnya akan 'dimekapkan' bila dah sampai UUM. Alhamdulillah target yang ditetapkan tercapai. Sepanjang tempoh nak siapkan laporan, Murni selalu je menghadapi masalah tak cukup tidur dan kekadang tu sampai tak tidur semalaman dek kerana nak search maklumat tambahan. Penting tau kita ni kenalah ada usaha sendiri kalau nak capai sesuatu matlamat. Jangan lupa kena juga tanya pensyarah  kalau ada kemusykilan berkaitan dengan format laporan. Ringankan mulut untuk minta tolong dengan senior2 yang dah habis praktikal. Kalau jenis yang tak tahu malu macam Murni ni cuba minta contoh laporan dengan senior2. Kalau dapat bolehlah dijadikan sebagai rujukan. Kalau ada kawan yang dapat tempat praktikal yang sama but different U, apa lagi bolehlah buat date selalu...hihi bincang mana2 yang patut. Kalau nak olah ayat itu boleh diterima lagi, jangan Copy Paste sudahla.

UUM

Murni sampai ke UUM hari Isnin, 10 Nov. Korang boleh baca perjalanan Murni dari Lahad datu ke UUM. Hari Selasa dan Rabu, Murni banyak menghabiskan masa dengan BFF kebetulan time ni Majlis Konvokesyen UUM ke-27 masih lagi berlangsung. Kala malam menjelang tiba, hihi ayat tak boleh belahhh...Murni sibukkan diri siapkan Laporan LI. Murni plan nak jumpa dengan pensyarah nak tunjuk draf laporan hari khamis, tapi malang tak berbau. Eh! silap kawan Murni beritahu pensyarah tak ada hari khamis dan beliau sibuk. Hancusss harapan nak jumpa pensyarah. Ok, tak apalah pensyarah dah pun pesan dengan kawan just send draf via email je, nanti apa2 Dr. akan reply email. Murni kira beruntunglah sikit kalau nak diikutkan ada student lain different course yang tak dapat peluang pun tunjuk draf sebelum hantar real report.

Sabtu, 15 Nov 2014

Awal-awal pagi Murni dapat text mesej daripada Pensyarah

"Salam, sy dah teliti report tersebut. Format ok, esok blh hantar penilaian kandungannya.
 Sy ada d bilik sehingga 9 pg. Kalau nak hantar lepas tu, kena sms dulu." 

Alhamdulillah lega rasa hati ni bila dapat feedback positif macam ni means Murni tak perlu buat pembetulan apa2 pun. Kelegaan hati tak selamanya bertandang di hati...akan ada masalah yang timbul bila Allah nak menguji kesabaran hambanya. Apa yang Murni maksudkan di sini masalah bila mana nak print laporan. Murni dapat print laporan lepas waktu maghrib sebabnya lepas Zohor Murni temankan kawan Murni, Nisa pergi tempah banner kat Jitra. Murni ada selitkan cerita ni dalam entri Makan D' Jitra Seafood Restaurant

Balik dari Jitra kena tunggu lepas Maghrib & usai solat, Nisa temankan Murni pergi print laporan kat kedai Cafe Muamalat. Penat sangat naik turun tangga dari tingkat 5 ke cafe. Tunggu punya tunggu kedai tu bukak dalam jam 8:00 p.m & bila Murni nak print, print colour pulak tak de just black & white je. Siap menjejakkkan kaki ke Cafe YAB, tapi sayangnya kedai pun tutup. Memandangkan Laporan LI wajib guna kertas A4 yang beratnya 80 gsm, so Murni terpaksalah merelakan hati ni beli kertas kat Mall UUM. Nasib baiklah Nisa ada, dialah yang tolong Murni drive ke sana sini. Terima kasih Nisa atas bantuan hang. 

Sampai ke Mall Murni pun belilah kertas A4 80gsm harga RM10.90. Then, terus meluru ke kedai printing yang terletak kat dalam Mall tu jugak. Macam2 benda nak jadi bila nak print. Bila Murni sentuh kertas A4 tak terasa pun kertas tu tebal, kertas dia biasa2 jer rasa macam kertas A4 70gsm. Argghhh time ni dah tak kesah dah kertas tu, malas nak fikir. Dah cucuk pendrive, buka folder internship print laporan tak boleh pulak semua tulisan dah macam tunggang terbalik dah..ehh geram pulak rasa hati. Maybe sebab Murni guna Microsoft Word 2013 kut, tu yang tulisan semua ada yang rapat2 & ada yang jaraknya jauh sangat. Murni try lagi sekali cucuk pendrive semua folder dah jadi shortcut tak boleh bukak langsung. Huhu rasa macam nak nanges je time ni, dahla keesokan harinya dah kena submit. 

Balik semula ke tempat asal, naik ke tingkat lima semata-mata nak masukkan semula folder internship ke dalam pendrive. Nasib baik jumpa bilik yang buat business printing kat tingkat 3, kalau tak jenuh nak cari kedai lain. Print laporan 68 page plus fotostat lampiran dengan total kos RM9.90. Siap print dalam jam 10 malam. Then, Naik semula ke tingkat 5 sebab terlupa dokumen sokongan yang nak diletakkan di bahagian lampiran, bergegas pulak ke kedai Cafe Muamalat untuk binding laporan. Huhhh tarik nafas dalam2, nak semput dibuatnya naik turun tangga. Masalah timbul lagi bila tengah malam tu baru perasan ada kesilapan time tebuk lubang, carta organisasi terbalik pulak. hihi Murni pun cuai sebab tak periksa betul2. Pepagi buta dalam jam 7:15 a.m tu, Murni singgah lagi ke bilik budak junior yang buat business print tu, Murni print carta organisasi plus ada penambahan sikit untuk bahagian lampiran. 

Ahad, 16 Nov

Tarikh yang ditunggu-tunggu oleh semua student praktikal UUM yang menjalani Latihan Industri bermula pada Julai dan berakhir pada awal November dah pun tiba 16/11/2014. Tarikh wajib untuk submit Laporan LI. Alhamdulillah tepat jam 10:00 a.m, Laporan LI, Buku Log dan Penilaian Praktikal oleh Penyelia Organisasi dah pun berpindah tangan kepada Pensyarah. 

Kisah Laporan Latihan Industri


BTW Murni nak ucapkan terima kasih kepada insan2 yang sudi menghulurkan bantuan kepada diri ini. Sungguh jasa kalian akan Murni kenang sampai bila2. Semoga Allah membalas kebaikan yang telah dihulurkan.

Isnin, November 17, 2014

Makan Lontong

November 17, 2014 1 Comments
Assalamualaikum & salam sejahtera

Hi, readers! Petang tadi Murni bertemankan kawan, Nisa pergi isi perut dekat Cafe YAB, UUM, kiranya kami makan untuk tengah hari sekali dengan makan malam. Hihi nak save bajet makan sekali je sehari, tapi ada jugakla alas perut dengan kuih-muih waktu pagi ataupun tengah hari. Menu yang kami pilih Lontong dengan Teh O Ais Limau. 

|Inilah rupa Lontong yang kami makan|

Lontong RM3.00
Teh O Ais Limau RM1.20
Total: RM4.20

Ni first time Murni rasa Lontong. Anyone of you yang tahu makanan ni asal dari mana? Tanya mak cik yang jual pun dia sendiri tak tahu makanan ni asal dari mana.

Ahad, November 16, 2014

Makan D' Jitra Seafood Restaurant

November 16, 2014 5 Comments
Assalmaualaikum

Hi, readers! Hari sabtu lepas Murni temankan kawan, Nisa pergi Jitra untuk tempah banner program. Gerak dari UUM usai solat Zohor. Then singgah tepi jalan follow kereta kawan lain, Fizah gerak sama-sama tunjuk jalan nak ke kedai buat banner tadi. Tak hingat pulok nama kedai tu. It's ok Murni just nak cerita bab makan je :3 Dah settlekan banner, kami bertiga decide nak pergi makan. Tapi sebelum tu, temankan Nisa p bengkel kereta sebab kereta Nisa ada masalah sikit.



Tempat makan yang dituju D' Jitra Seafood Restaurant. Bila mana perut maragam, kena makan nasi jugak. So, Murni just pesan Nasi Goreng Pattaya dengan Minuman feveret, Nescafe Ais...hihi dalam kampus minuman ni yang Murni selalu pesan, Nescafe Ais bungkus ikat tepi, bila pergi jalan-jalan minuman ni jugaklah yang dipesan. Nisa pun pesan Nasi Goreng Pattaya dengan Jus Carrot. Fizah just pesan keropok lekor dengan Laicikang. Keropok lekor pesan 2 kali, isi perut sementara tunggu makanan sampai ke meja.





Nasi Goreng Pattaya RM4.50 x2
Nescafe Ais RM2.00
Jus Lobak Merah RM2.50
Keropok Lekor RM3.00
Laicikang RM2.50
Total RM19.00

Makanan dekat sini boleh tahanlah sedap jugak, teringin nak tambah pulak...hihi Ok, dah selesai menjamu selera Murni dengan Nisa pulanglah ke tempat asal, UUM. Fizah pulak balik ke rumah dia yang terletak kat Jitra. Nampaknya Murni terpaksa berkampung kat UUM lama sikit sebabnya tiket nak balik Sabah dah naik melambung tinggi nak dekat RM300. Poket tengah kering :3

Kisah di sebalik tabir :3
Lahad Datu ke UUM
Majlis Konvokesyen UUM ke-27

Jumaat, November 14, 2014

Majlis Konvokesyen UUM ke-27

November 14, 2014 0 Comments
Assalamualaikum

Hi, readers!11 November 2014 yang lepas merupakan tarikh keramat buat akak senior Murni iaitu kak Syazmimi Ahmad. Tahniah kak mimi kerana telah berjaya menamatkan pengajian di Universiti Rimba Hijau (UUM). In sha Allah tahun depan turn Murni dengan sahabat2 yang lain pulak untuk merasai sendiri Hari Jubah kami.


Alhamdulillah kami masih dapat berjumpa dengan kak mimi walaupun dalam waktu yang singkat. Kak mimi ni kalau nak diikutkan dah macam akak kandung sendiri bagi kami bertiga. Terima kasih kak mimi sebab sudi pinjamkan telinga mendengar masalah adik-adik kak mimi ni. 



Testinggg...Bila tengok gambar ni, dah macam dalam Harry Potter pulak. Bekas jerawat kat hidung pun tak hilang lagi. It's ok, jerawat tu sebenarnya penyeri muka yang boleh buatkan anda nampak terlebih comel. Ok, sekian merepek jap :3


[It's me] 


[Najwa]


[Nisa]

Terima kasih kak mimi sebab sudi pinjamkan Jubah. hihi kami nak ambil berkat awal sementara menunggu turn kami untuk Majlis Konvokesyen UUM ke-28 tahun depan. In sha Allah kalau ada jodoh dan umur yang panjang akan date dengan kome semua. Last but not least, semoga kak mimi sukses dalam bidang yang diceburi.

Kisah di sebalik tabir :3


Khamis, November 13, 2014

Lahad Datu ke UUM

November 13, 2014 1 Comments
Lahad Datu ke UUM | Assalamualikum & Salam sejahtaera. Hi, readers! Rindu dengan belog sendiri sebenarnya dengan penat yang masih belum hilang, Murni teruskan niat nak update blog. Blog terabai selama beberapa hari sebabnya Murni pergi berkelana sehingga ke hujung Semenanjung Malaysia start ahad yang lepas. Mak yang suarakan supaya Murni hantar Laporan Latihan Industri ke universiti. Murni ikutkan saja kehendak mak. Menyebrangi lautan China Selatan dengan berenang gaya bebas :3 eh! silap hehe naik flight je sebenarnya, saja nak propa. Memulakan perjalanan dari Lahad Datu ke Tawau dengan bertemankan mak, akak, abang ipar & anak2 buah. Terima kasih sebab sudi hantar. 

Flight depart dalam 6:50 p.m. Sebelum nak berlepas tu, migrain Murni tetiba pulak datang tak dijemput aishhhh time ni mood memang dah teruk sangat. Nasib baik sempat jugak berulang-alik ke toilet  muntahkan semua makanan yang dah ada dalam perut. Murni ni kalau migrain dah datang, selagi tak muntah selagi tulah sakit kepala ni berdenyut-denyut je dah macam nak meletup pulak rasanya. Dengan hati yang tak rela terpaksa jugak naik flight, sampaikan ada orang tegur mabuk ke naik flight ni. Huaaa tak tahu dah nak cakap apa time ni.  Dah Berapa kali Murni naik flight ulang-alik dari Sabah ke Semenanjung tak ada pulak masalahnya. Kali ni hurmmm...

Murni sampai ke KLIA2 dalam 9:35 p.m. Migrain pun dah kurang sikit  sebab dapat tidur kejap masa dalam perjalanan walaupun ada suara2 sumbang yang suka sangat nak bersembang dengan nada suara yang kuat. Murni geram sangat bila ada orang yang macam ni. Boleh kalau nak sembang tapi please rendahkan suara anda. hormatlah penumpang yang lain. Eh! marah pulak hati ni. Ok, sambung cerita pulak bila dah sampai ke KLIA2 Murni carilah port yang sesuai untuk tidur semalam. First time tau Murni tidur kat tempat awam. 

Lahad Datu ke UUM


Ok, Murni nak bagi gambaran Murni tidur kat atas tempat duduk ni betul-betul berhadapan dengan kedai Polo House kalau tak silap pandanga mata ni. Masa ni ramai je yang tidur kat sini sementara nak memulakan perjalanan keesokan harinya. 

Murni bangun dalam 5:30 a.m, bersiap-siap apa yang patut. Then abang Murni pun hantarlah Murni ke Pudu Sentral dengan menaiki bas dari KLIA2 ke KL Sentral naik LRT ke Pasar Seni ke Restoran untuk sarapan, kemudian ke Pudu Sentral berjalan kaki..haha banyak sangat ke. Terima kasih abang sebab sudi hantar adikmu ini..hihi Beli tiket nak ke Alor Setar just beli kat luar Pudu Sentral je tu pun beli dengan abang2 yang offer nak p Alor Setar. Ok, siap bayar RM45.00, dapat tiket terus naik bas. Tak fikir apa-apa dah time ni. Sepanjang perjalanan just tidur je yang mampu dibuat. 

Destinasi pertama dah sampai iaitu Butterworth sampai dalam jam 1:30 p.m. Ok, masa ni Murni fikir tak ada masalah. Murni ingatkan driver ni akan drive bas sampai ke Alor Setar. Rupa-rupanya tak...ishhhh hampeh betul dapat servis macam ni. Tertipu sangat. Penumpang yang lain pun terkena jugak, destinasi Sungai Nibong tapi driver tu cakap bas ni berhenti kat Butterworth sahaja. Sebelum Murni turun dari bas, driver tu sempat tanya tempat yang Murni nak pergi, Murni jawab je Alor Setar (dalam hati dah rasa panas ni) Driver tu hulur kat Murni RM10 katanya ambil bas dari sini ke Alor Setar. Ok, malas nak cakap lama2 dengan driver tu, Murni just ambil duit tu, then pergi membawa diri.

Nasib baiklah bas nak ke Alor Setar ada lagi dijual, kalau tak dah nanges dah. Murni gunakan duit yang driver bas tu berikan untuk beli tiket bas ke Alor Setar. Murni kena tambah 0.90 sen. Huaaa harga tiket dah naik dalam seringgit pulak, kesan kenaikan harga minyak ke ni? Ok tak pelah naik jelah kalau tak tak sampai ke Alor Setar nanti. Dah sampai ke Shahab bas nak ke UUM pulak tak de, kna tunggu jam 5:00 petang baru bas ada nak ke UUM.Murni sampai ke UUM jam 6:30 p.m. Alhamdulillah selamat sampai ke destinasi yang ingin dituju.

Entri ni dah macam nak meluahkan rasa ketidakpuasan hati pulak. Maaflah tak ada foto yang Murni ambil sendiri untuk tatapan korang, Sebenarnya fon Samsung Murni dah low bat sangat. Tambah pulak Murni lupa nak bawa charger khas, almaklumlah port USB fon Samsung dah lama rosak so kena guna chargr khas. Ok, nanti Murni sambung cerita lain pulak.

Jumaat, November 07, 2014

Blogger Buat Duit Online

November 07, 2014 6 Comments


Assalamualaikum wbt & salam sejahtera Entri yang Murni nak ketengahkan kepada anda adalah berkaitan dengan Blogger Buat Duit OnlineSiapa sangka hanya dengan berblog sahaja, kita mampu untuk menjana pendapatan sampingan bahkan ada dalam kalangan blogger di luar sana yang menjadikan  berblog sebagai kerjaya utama untuk mencari rezeki, orang bilang full time blogger

Status full time blogger menuntut 1001 komitmen tuan empunya blog menyajikan entri terbaik untuk disajikan kepada pembaca setia blog dan juga pengunjung blog yang terdiri daripada latar belakang yang berbeza-beza. Status Murni pulak sekejap tenggelam timbul, almaklumlah internet pun sangat mempengaruhi kelancaran berblog ni. Tak bernyawa blogger, kalau tak ada internet. kan?

Umum mengetahui bahawa setiap blog mempunyai identiti masing-masing seperti personal blog, parenting blog, traveling blog dan yang seumpamanya. Ok, blog Murni ni lebih kepada personal blog. Blog yang mempunyai identiti, sudah semestinya mempunyai pengikutnya yang tersendiri bahkan pengikutnya sentiasa menyokong hasil penulisan si pemilik blog tersebut. Lihat saja blogger Fatin Liyana yang telah berjaya buat duit hanya dengan menulis. 

Kalau nak diikutkan pengalaman Murni sendiri buat duit online memang tak banyak pun, boleh dihitung dengan jari. Setakat ini, Murni jana pendapatan sampingan hanya dengan pasang iklan Nuffnang dan sertai contest sahaja. Niat dihati teringin juga nak buat advetorial, tapi ilmu di dada tak cukup lagi. Nak kena belajar lagi.

Pasang Iklan Nuffnang 
Masa mula-mula Murni terlibat dengan dunia blog ni, serius Murni nak beritahu yang Murni memang tak tahupun dengan berblog ni pun kita boleh jana pendapatan sampingan. Disebabkan perasan ingin tahu kian menjadi-jadi masa tu, Murni pun search melalui google. Cara senang yang Murni tahu ialah dengan pasang iklan Nuffnang di blog. Alhamdulillah setakat hari ni duit pun sentiasa masyukk. Terima kasih kepada pihak pengiklan, Nuffnang, dan juga pengunjung blog Murni yang sentiasa beri sokongan untuk Murni terus menulis.

Kalau anda nak lebih terinspirasi untuk buat duit melalui Nuffnang korang boleh baca kejayaan Redmummy yang telah membuktikan beliau telah berjaya jana pendapatan melalui akaun Nuffnang. Beliau pernah cashout sehingga mencecah RM12,608.20. Woww satu jumlah yang banyak, kalau kena pada caranya bolehlah dapat macam redmummy ni. 




Contest/Giveaway 
Masa Murni masih menuntut di UUM, Murni selalu juga sertai contest yang dianjurkan oleh rakan-rakan blogger. Alhamdulillah rezeki sertai contest sentiasa ada, dari hadiah bookmark, key chain, baju, wide shawl sehinggalah hadiah berbentuk wang tunai Murni pernah dapat. Kalau korang rajin sertai contest yang dianjurkan oleh rakan-rakan blogger, Inshaallah dapatlah habuannya nanti kalau ada rezeki dan betul strategi yang digunapakai untuk menang sesuatu contest. Setakat ni Murni ada sertai Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih dan giveaway ni akan tamat pada 11/11/2014. Bagi anda yang belum sertai giveaway ni, jangan lepaskan peluang untuk menang wang tunai, ok! Contest yang terlebih gempak yang Murni join adalah Contest iPhone 5s yang dianjurkan oleh denaihati.com

Sebenarnya banyak lagi cara yang kita boleh gunakan untuk buat duit secara online. Murni rasa lebih baik merujuk kepada mereka yang lebih arif buat duit secara online. Senjata penting yang wajib ada bila nak buat duit secara online, sudah semestinya tak lain dan tak bukan komputer riba yang senang di bawa kemana-mana sahaja, internet dan ilmu. Selebihnya tu bergantung kepada usaha kita sendiri nak capai sesuatu matlamat. Kalau anda berminat nak tahu lebih lanjut macam mana buat duit secara online bolehlah kunjungi blog Denaihati dan blog Hasrul Hassan. Berdasarkan pemerhatian dan pembacaan Murni di kedua-dua blog ni, memang banyak sangat tips dan ilmu berguna kalau kita nak jana pendapatan melalui blog. 

Alhamdulillah, dapat juga Murni siapkan entri ni. Untuk pengetahuan anda entri Blogger Buat Duit Online yang Murni kongsikan ini merupakan syarat untuk memenuhi tugasan akhir cabaran iPhone 5s. Cabaran terakhir ini sangat mencabar bagi Murni, memandangkan pengalaman sendiri untuk buat duit dengan berblog memang tak banyak. Sebelum ni memang tak ada draf langsung, pagi tadi baru tergerak hati nak buat, gagahkan diri untuk siapkan walaupun agak susah bagi Murni. 





Penaja utama 

Penaja Individu
  1. http://www.ombakcreatives.com
  2. http://ejamothman.com
  3. http://www.eridy.com
  4. http://www.hilalazmi.com
  5. http://www.eizil.com
  6. http://www.asamboi.my
  7. http://www.diarymama.com
  8. http://pendekarberkuda.org
  9. http://www.saji.my
  10. http://abangensem.com
  11. http://www.enveeus.com
  12. http://www.pakarniaga.com
  13. http://anarm.net
  14. http://www.daddydee.net
  15. http://www.sunshinekelly.com
  16. http://sweetkurma.com
  17. http://awn.my
  18. http://mawarmerah2008.com
  19. http://www.blogieta.com
  20. http://www.broframestone.com
  21. http://www.akmaomar.com
  22. http://khairilmazri.com
  23. http://wowberita.org/
  24. Japan Budget Trip

Rabu, November 05, 2014

Hari Terakhir Latihan Industri di PDLD

November 05, 2014 0 Comments
Hi, readers! Akhirnya, Murni dapat juga luangkan sikit masa untuk update blog, huhu almaklumlah sekarang ni Murni sibuk sangat nak menyiapkan Laporan Latihan Industri. Otak Murni sekarang tengah berserabut, mana taknya Murni kena fikir pasal laporan, pasal tiket flight yang tak beli2 lagi [ermmm entahlah jadi ke tak Murni nak hantar report ke UUM ni], nak kena fikir idea untuk cabaran terakhir iPhone 5s pun sangatlah mencabar.

Sebenarnya Murni nak bagitau hari Jumaat [31 October] yang lepas tamatlah sudah tempoh Latihan Industri selama empat bulan di Pejabat Daerah Lahad Datu, Sabah. Pejam celik pejam celik, ehhhh dah habis rupanya, dulu masa first time menjejakkan kaki ke PDLD bukan main lagi fikir lamanya lagi nak habis. Cerita suka duka suki sepanjang menjalani Latihan Industri di PDLD Murni ada abadikan di dalam blog kesayangan ni. Korang boleh rujuk entri dekat bawah ni
  
Part 1 | Part 2 | Part 3 | Part 4 | Part 5 


Hari Terakhir Latihan Industri di PDLD

Unit Akaun: Kak Minah | Kak Aina | Kak Mai

Hari Terakhir Latihan Industri di PDLD

Unit Hasil kami dengan Kak Jia [tengah]

Hari Terakhir Latihan Industri di PDLD

Staf di Bahagian PDLD Kak Ju | Kak Bedah | Kak Fu 


Last day semua perasaan memang bercampur aduk. Luaran memangla nampak gumbira, tapi dalam hati ni sebenarnya tengah menahan air mata...huhu BTW terima kasih kepada staf PDLD sebab sudi terima diri ini. Minta maaf kalau ada salah silap, diri ini hanyalah insan biasa yg tidak lepas dari buat kesilapan. Terima kasih juga atas tunjuk ajar, ilmu & nasihat yg diberi sepanjang tempoh berpraktikal di PDLD. Till we meet again