Resipi Hati Ayam Masak Kicap

Resipi Hati Ayam Masak Kicap | Assalamualaikum & salam sejahtera. Hi, korang! Hari ni Murni nak berkongsi resipi hati ayam masak kicap. Untuk pengetahuan korang, masakan ni merupakan percubaan pertama Murni beranikan diri untuk masak. Almaklumlah sebelum ni hanya tahu makan saja masaknya tak tahu haha. Ni semua hasil belajar di google haha.

Sebelum ni kalau nak makan hati ayam panggang, kami akan keluar makan di pasar malam, bila dah mula PKPB ni memang kempunanlah jawabnya. Disebabkan teringin sangat nak makan hati ayam, Murni masaklah hati ayam ni bukan panggang ya sebab di rumah ni tiada tempat nak panggang. 

Resipi Hati Ayam Masak Kicap

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN;
  1. Hati Ayam
  2. Halia 
  3. Bawang Putih 1 labu
  4. Bawang Merah 2 biji
  5. Cili Merah/lada merah
  6. Cili padi
  7. Kicap pekat manis
  8. Sos cili
  9. Air asam jawa
  10. Air
  11. Garam & Ajinamoto (Optional)
  12. Minyak masak
CARA PENYEDIAAN HATI AYAM MASAK KICAP

Resipi Hati Ayam Masak Kicap

  1. Bersihkan hati ayam. Kemudian rebus dalam 10-15 minit. Kemudian toskan air rebusan hati ayam. Perapkan hati ayam dengan sedikit garam & kunyit. Goreng hati ayam , yang ni terpulang dengan korang sama ada nak goreng separuh masak atau garing. Kalau Murni lebih sukakan garing. Siap goreng hati ayam ketepikan dulu.
  2. Tumis halia, bawang putih, bawang merah sekali sehingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan sos cili 1 sudu besar, kicap 1 sudu besar, air asam jawa 1 sudu besar. Kacau sebati kemudian tambah sedikit air.
  4. Kemudian masukkan hati ayam siap digoreng tadi.
  5. Masukkan garam & ajinamoto (optional)
  6. Akhir sekali masukkan lada merah & cili padi.
Siap untuk dihidangkan 😍

Resipi Hati Ayam Masak Kicap

Nah Murni ada buat video cara nak masak hati ayam masak kicap. Semoga bermanfaat & jangan lupa untuk cuba resipi hati ayam masak kicap ni.