Rancangan Perniagaan Butik

Disember 30, 2013
Assalamualaikum


Alhamdulillah syukur sangat-sangat beban yang selama ni ditanggung dah berkurangan. Pagi tadi dah hantar assignment Rancangan Perniagaan kat bilik lecture bertemankan kawan Murni sendiri, Najwa. Serius Murni rasa agak tercabar jugaklah bila buat assignment group ni, tambah-tambah plak dlm group yang tak ramai. Banyak sangat halangan korban waktu tidur bayangkan seharian tak tidur [keja gila kut] nak buat macam mana terpaksa terima dgn hati yang tak rela, yes masuk kelas confirm mengantuk gila sampaikan tak boleh nak fokus, ponteng kelas; rasanya semester ni jer dah banyak sangat ponteng kelas semata-mata nak siapkan assignment RP ni. 

Masa nak presentation dekat pihak Bank pun banyak halangan tak tido malam, sakit kepala nak edit assignment..yang paling mencabar confirmla kena buat cash flow..kita ni yang tak brapa mahir sangat nak guna excel pun sekarang dah terer skitlah..haha..datang lambat plak tuk presentation..hehe nasib baik kawan reti bawak motor klu x memang tlepas arr nak present. Preparation tuk present pun tak da juz baca slide jer..haha.. It's ok Murni just positive kan minda ni "tak pa klu kita buat kerja lebih dari org lain, InshaAllah Allah ada & sentiasa bantu org yang sabar". 



“Auratku Maruah Bukan Murah"

Disember 01, 2013
Assalamualaikum

“Auratku Maruah Bukan Murah" merupakan sebuah program anjuran Biro Hal Ehwal Siswi DPP MISC dengan kerjasama daripada pihak Urusetia Menangani Gejala Sosial (UNGGAS). Program ini terbahagi kepada dua aktiviti iaitu kempen dan forum. Kalau anda semua nak tahu aktiviti-aktiviti yang dijalankan oleh UNGGAS ni bolehlah klik UNGGAS.

First time jadi sukarelawan, Murni jatuh sakit pula & tak dapat nak sumbangkan apa-apa dalam kempen Menutup Aurat. Rasa bersalah tu memang sentiasa ada. Banyak perkara yang perlu diperbaiki. Walau apa pun Murni bersyukur sangat sebab ada kawan yang sudi tolong waktu susah dan senang. Sesungguhnya kita hanya mampu merancang, Allah yang tentukan sega-galanya..


Waktu malam keadaan Murni dah ok & Alhamdulillah syukur sangat-sangat tercapai jugak hasrat dihati ni nak datang ke forum yg bersifat Islamik. One of the story yang kak Heliza Helmi kongsikan adalah kisah sebiji epal yang beri kesan dalam diri ini.

[Kisah Sebiji Epal]
Indah sungguh cuaca pagi itu. Angin bertiup tenang. Sinaran mentari lembut menerangi alam.Tapi sayang, itu semua tidak dapat memadam kegundahan hati sebiji epal yang berada nun di pucuk.Sejak seminggu lalu epal itu asyik berfikir, kenapa aku tidak dipetik orang? Kulitku licin mulus. Warnaku merah bersinar. Sesiapa yang melihat pasti terbakar seleranya. Pasti mereka terbayang betapa manisnya rasaku.Tapi kenapa aku tidak dipetik orang?
Epal tersebut memandang ke bawah. Hairan, kenapa manusia memilih kawan-kawannya yang berada di bawah sana. Bukankah mereka tidak mendapat angin paling bersih dan cahaya paling murni seperti aku yang berada di puncak paling murni ini? Bukankah rakan-rakanku itu ada yang sudah buruk dirosakkan serangga?
Epal tersebut bingung memikirkan kenapa rakan-rakannya yang telah pun disentuh dan dibelek-belek menjadi pilihan, bukan dirinya yang belum tercemar dan dicuit orang. Apa kurang dirinya ini? Perasaan rendah diri mula bertandang. Makin lama makin menebal, diselangi rasa kecewa dan bimbang. Murungnya tidak terganggu lagi. Lalu, pada pagi yang damai dan indah itu, epal tersebut menggugurkan dirinya ke tanah. Apabila sudah berada dibawah,hatinya gembira bukan kepalang. Sedetik lagi aku akan dipilih manusia. Warna merahku yang berkilau dan kulitku yang licin mulus ini pasti mencairkan liur mereka.
Epal menanti manusia bertuah itu. Malangnya sampai ke malam, tiada seorang pun datang mengambilnya. Buahan-buahan yang tergantung mudah dicapai tangan juga menjadi pilihan orang.Yang sudah dibelek-belek, dicuit-cuit dan disentuh-sentuh juga menjadi buruan. Rasa gembira bertukar menjadi risau.Daripada risau menjadi sedih.
Siang berganti malam, hari berganti minggu.Kasihan..akhirnya epal tersebut busuk ditanah menjadi habuan ulat dan serangga perosak….
Wanita itu ibarat epal. Buah yang tidak berkualiti amat mudah dipetik. Ia beguguran di tanah. Tapi epal yang tidak mampu dibeli, berada dipuncak.Susah dipetik susah digapai. Mahkota seorang gadis adalah sifat malu.Apabila hilang sifat malu,hancurlah maruahnya.Mereka sanggup jatuhkan martabat tingginya supaya dijamah orang lain.
Disaat tak ada yang memetik kerana ketinggianmu,janganlah kau kusutkan jiwamu hingga kau rela dipetik dan dijamah oleh sesiapapun. Seperti epal yang mudah dipetik ditepi jalan. Tungulah, Allah pasti mengirimkan seseorang yang bersedia memetikmu pada ketinggian. Ketinggian yang hanya boleh dipanjat dengan tangga keimanan dan ketakwaaan seseorang.
Dan untuk jawapan kepada soalan Kenapa Tak Pernah Ada Yang Usha Saya adalah ,Allah jadikan Epal yang paling tinggi adalah salah satu sebab untuk menyelamatkanmu dari dosa jika kamu berada rendah pada dahan pokok yang rendah.Di dunia mungkin kamu merasa rendah diri kerana tiada lelaki yang usha kamu tapi ingatlah bahawa kamu Allah pelihara dari dosa dan maksiat..

Penutup daripada kak Heliza yang sempat kawan Murni rakamkan.

video


Firman Allah SWT:

{وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ}

Maksudnya: “{Dan janganlah mereka (wanita) menampakkan perhiasannya kecuali apa yang biasa nampak daripadanya dan hendaklah mereka menutup kain tudung mereka hingga ke bawah dada}.” [An-Nur: 31].


Sebelum kami balik ke DPP, sempat jugakla ambil gambar dengan senior PRS kami , Kak Syidah =D
p/s: pengisian forum yang sangat menarik pd malam tersebut & biarlah hijrah yang ingin dilakukan itu datangnya dari hati yang ikhlas..jika sememangnya kita sdh berniat untuk berubah, maka bertindaklah untuk laksanakan niat tersebut..InshaAllah anda boleh lakukan ^_^

Hadis berkaitan Amalan Peribadi Rasulullah

Oktober 29, 2013
Hadis berkaitan Amalan Peribadi Rasulullah| Assalamualaikum & salam sejahtera. Walaupun kita tidak hidup pada zaman Rasulullah, namun kita masih dapat mengenali keperibadian Rasulullah dengan lebih dekat berlandaskan hadis sahih yang diriwayatkan oleh para sahabat baginda. Bahkan keperibadian baginda sendiri menjadi ikutan dan sunnah bagi umat islam sejagat.

Amalan yang berkaitan dengan hadis Rasulullah:

Cara Rasulullah merapikan rambut

Daripada Anas bin Malik berkata: Rasulullah selalu mengenakan minyak yang banyak di rambutnya, merapikan janggutnya dan memakai kain penutup kepala sehingga penutup baginda kelihatan seperti penjual minyak. (Diriwayatkan oleh Al-Tirmidzi)

Cara Rasulullah memakai cincin

Daripada Hammad bin Salamah berkata: "Aku melihat Ibnu Abi Rafi' memakai cincin di tangan kanannya." Beliau menjawab, " Aku melihat Abdullah bin Ja'far memakai cincin ditangan kanannya. Menurut Abdullah bin Ja'far pula, Rasulullah s.a.w memakai cincin di jari tangan kanan baginda." (Diriwayatkan oleh al-Tirmidzi dan An-Nassaie)

Cara berjalan Rasulullah 

Daripada Abu Hurairah, katanya: Aku tidak pernah melihat perkara lain yang lebih indah daripada Rasulullah s.a.w., seolah-olah beredar pada wajah baginda. Aku juga tidak pernah melihat orang lain berjalan lebih cepat daripada Rasulullah, bumi ini seolah-olah dilipat untuk baginda. Kami selalu berusaha sedaya upaya (melakukan hal yang sama) dan baginda tidak pun perlu bersusah payah untuk itu. (Diriwayatkan oleh al-Tarmidzi)

Doa Rasulullah sebelum & selepas makan

Daripadda Saidatina Aisyah, katanya: Rasulullah s.a.w. berpesan, " Apabila kamu terlupa menyebut nama Allah sebelum makan, hendaklah kamu membaca Bismillahi awwaluhu wa aakhiruhu (Dengan nama Allah pada awal dan akhir). ( Diriwayatkan oleh Al-Tirmidzi dan Abu Dawud)

Cara duduk Rasulullah

Daripada Qailah bin Makhramah, katanya: Beliau melihat Rasulullah s.a.w. di dalam masjid. Rasulullah sedang duduk dengan merapatkan kedua-dua paha ke perut baginda. Lalu Qailah berkata. " Apabila aku melihat Rasulullah duduk dengan begitu khusyuk, aku jadi gementar." (Diriwayatkan oleh al-Tirmidzi & Abu Dawud)

Buah-buahan yang dimakan Rasulullah

Daripada Saidatina Aisyah, katanya: Rasulullah s.a.w pernah memakan buah tembikai dengan kurma yang baru masak. (Diriwayatkan oleh al-Tirmidzi dan Abu Dawud)

Tempat bersandar Rasulullah

Nafi' bin al-Harits berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda: "Mahukah kalian mendengar aku memberitahu perihal dosa-dosa paling besar?" para sahabat menjawab, " sudah tentu, wahai Rasulullah." Baginda pun berkata " Menyekutukan Allah dan derhaka kepada kedua orang tua." Lalu, baginda duduk sambil bersandar dan menyambung kata-katanya."Memberi kesaksian palsu dan kata-kata dusta." Baginda terus mengulanginya sehingga kami berkata dalam hati, "Mudah-mudahan baginda berhenti bercakap." (diriwayatkan oleh al-Tarmidzi, Bukhari dan Muslim)

Sumber: Majalah dara.com Nov 2013 Hadis berkaitan Amalan Peribadi Rasulullah

KAWAN

Oktober 14, 2013
Assalamualaikum


Ketika waktu senang, jangan lupa diri dan berkata sesuatu yang melukakan hati mereka yang bersama kita ketika waktu susah.

Jangan kerana ingin mengejar kawan baru dan menyedapkan hati rakan baru ketika waktu senang sehingga terlupa dan menyisihkan perasaan kawan dan rakan seperjuangan yang bersama kita ketika waktu susah kerana percaya selama ini kita di landasan yang betul.

Bagi mereka yang mengejar kawan dan rakan baharu sehingga terlajak menyinggung perasaan kawan dan rakan seperjuangan ketika waktu susah... usah salahkan mereka sekiranya mereka meninggalkan kita kerana terasa kita sudah terlupa mengapa mereka sanggup bersama kita ketika waktu susah. 

Akhirnya burung di semak tidak dapat, burung di dalam tangan keterbangan.

Sesungguhnya hanya kawan dan rakan seperjuangan sebenar sahaja akan tinggal di sisi kita ketika waktu susah untuk mengharungi bersama, yang lain hanya datang ketika waktu kita senang.

Sebagai peringatan untuk diri sendiri. Senyum.


Rindu Kian Terasa

Oktober 13, 2013
Assalamualaikum

video

menitis air mata bila tengok video ni :'(
#teringat mak di kampung
#teringat arwah bapa (rindu sangat2)

Hanya sekeping gambar jd pengubat rindu since belajar di UUM


#arwah bapa
#nenek (Indok)

Doa buat insan yg Murni sayang

"Ya ALLAH yg tuhanku yg Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, Kau ampunilah segala dosa kedua ibu bapaku. Engkau tempatkanlah bapaku dlm kalangan orang yang beriman & lapangkanlah kubur bapaku. Aku mohon kpdmu ya ALLAH berikanlah kesihatan yg baik buat mak & indokku, panjangkanlah umur mereka & engkau bukakanlah pintu rezeki buat keluarga kami..amin"

p/s: hargailah mereka selagi mereka masih hidup, jangan pernah sia-siakan mereka & jangan pernah lupa untuk mendoakan seandainya mereka telah pergi menyahut seruan Ilahi.

Terima Kasih Daun Keladi, InShaAllah Ada rezeki Menang Lagi

September 16, 2013
Assalamualaikum

erm rasanya dah agak lama jugakla Murni dah mention kat FB nk buat entry tentang hadiah yg Murni dpt dr GA yg Murni join beberapa bulan lepas, tp x berkesempatan coz Murni busy sikit coz nak settlekan add drop subjek plus 1st program GCB yg Murni join. GCB stand for Graduate Characters Building tuk bebudak semester 1..dah masuk semester baru kat UUM ni, In sha Allah t rajinlah mengupdate blog :D



Crochet Phone Casing
Gift ni Murni dpt b4 hari raya hari 2
kalau nak tau Murni dpt Gift ni dr GA yg mana 1 bleh KLIK SINI :D



Peplum ni lambat sgt Murni terima...hehe 
coz parcel ni dpos guna alamat hostel Murni kat UUM, 
kbetulan tem2 mang dah cuti semester & Murni balik Sabah..
pa2 pun thanks kat penganjur coz inform kat Murni hadiah dah dpos :)
klu nk tahu Contest yg Murni join KLIK SINI :D

[Alhamdulillah masih dberi kesempatan tuk update]

Keserasian dalam Tugasan Kumpulan

September 10, 2013
Assalamualaikum

Perkongsian tips bagi mereka yg bergelar mahasiswa & mahasiswi diluar sana.

Kadang kala kita perlu membuat pertimbangan yg sewajarnya terutamanya dalam memilih ahli kumpulan. Hal ni kalau nak diikutkan rasa hati memanglah sangat penting bg mengelak drp mendapat ahli kumpulan yg hanya ingin menjadi "parasit" dlm kumpulan atau dgn kata lain nak duduk goyang kaki tanpa buat kerja ataupun buat kerja sikit berbanding ahli kumpulan yg lain...amboi nak markah "free" nampak!!! Ini tak ADIL.      Tips yg Murni nk kongsi adalah menerusi bahan bacaan majalah dara.com & penambahan sikit berdasarkan pengalaman yg dilalui sepanjang bergelar mahasiswi.

KESERASIAN: Katakanlah kalau pensyarah beri peluang utk pilih ahli kumpulan, carilah ahli kumpulan yg betul-betul boleh buat kerja, rajin dan sanggup bagi komitmen utk bekerjasama menyiapkan tugasan dlm tempoh yg telah ditetapkan oleh pensyarah. Bila dah cukup semua "ramuan" td ia merupakan satu bonus untuk kumpulan anda mendapat markah yg tinggi dlm tugasan. Setiap ahli dlm kumplan juga perlu berikan yg terbaik dlm setiap tindakan yg dilakukan.

TERUS-TERANG: Tak dpt dinafikan lg memang terdpt segelintir ahli kumpulan yg susah nak berterus-terang dlm kumpulan . Sebabnya berdasarkan pengalaman Murni sendiri & kawan-kawan Murni yg pernah melalui situasi ni. Ada kalanya kita ni nak jaga hati ahli kumpulan lain tp hati sendiri tak terjaga dek kerana sikap mereka yg suka lepas tangan dalam tugasan yang telah diagihkan sama rata oleh ketua kumpulan. Oleh itu, ada kalanya kita juga perlu cerewet dan tegas untuk memastikan konflik yg timbul boleh diselesaikan secara bersama dgn cara berterus-terang dan menerima setiap teguran secara positif. Tak lupa jga keberanian utk bersuara juga perlu bg menegakkan keadilan.

ADIL & SAKSAMA: Penyerahan tugasan perlulah dilakukan dgn adil & sama-rata & peranan ni perlu dimainkan oleh ketua kumpulan. Jangan pula berat sebelah beri tugasan dengan memberikan beban kerja yang terlalu banyak kpd seorang ahli kumpulan. Sikap pentingkan diri kalau boleh elakkanlah, mereka yang teraniaya ni pun ada komitmen lain juga dlm subjek/kursus yg lain bukan tertumpu hanya kpd 1 subjek erk banyak tau. Bertimbang rasalah sikit! Seelok-eloknya elakkanlah mengambil kesempatan di atas kelemahan & kelembutan sseorg ahli kumpulan anda. Bila nak agihkan tugas, anda mungkin boleh menyusun strategi dgn menyerahkan tugasan mengikut kepakaran yg sememangnya dimiliki oleh setiap ahli kumpulan. Kesannya mesti kumpulan anda boleh meraih markah yg tinggi hasil titik peluh yg dicurahkan sepanjang tempoh nak siapkan tugasan.

PENGANGKUTAN: Penting sgt terutamanya apabila tugasan yg memerlukan kita perlu membuat kajian di  dlm ataupun dluar kawasan universti. Utk sempurnakan tugasan kumpulan adakalanya masalah timbul apabila terdpt ahli kumpulan yg memberikan alasan tiada kenderaan semata-mata untuk mengelak dr membuat perjumpaan. Kalau keadaan seperti ni berterusan tanpa kawalan sudah pasti akan menjejaskan tugasan yg hendak dijalankan. Pengagihan tugasan dan sumbangan idea juga tidak seperti yg diimpikan oleh ketua. Kesannya tugasan yg bakal dihasilkan mungkin kurang dr segi kualitinya, bahkan mungkin akan menjejaskan pemarkahan ahli kumpulan yg lain. Sekiranya sseorg ahli dlm kumpulan tersebut sememangnya sukar utk mendapatkan pengangkutan awam, seeloknya cubalah mencari inisiatif lain dgn selalu merujuk kepada ketua berkenaan dgn bahagian tugasan yg perlu dlaksanakannya. 

PASANGAN BERCINTA: Kalau boleh elakkanlah ya. Mengelak itu lebih baik bg mengelakkan hati mana-mana pasangan tergores. Keadaan ni mungkin boleh menyebabkan tugasan kumpulan tidak mampu disempurnakan dgn baik terlalu asyik bercinta sehingga mengabaikan hal-hal yg berkaitan dgn tugasan.  Mungkin tak semua, tp "confirm" mesti ada kan? Fikir-fikirkanlah setiap gerak-geri kita diperhatikan oleh org yg ada d sekeliling kita.

Minta maaf kalau ada terkasar bahasa :) 


Jauhi Sikap Kedekut

Ogos 02, 2013

Jauhi Sikap Kedekut | Assalamualaikum & salam sejahtera. Sedikit perkongsian, diharap bermanfaat kepada anda semua.

Pada zaman Rasulullah terdapat seorang pemilik pohon kurma yang mayangnya menjulur ke rumah jirannya yang kebetulan pula sangat miskin dan mempunyai ramai anak. Setiap kali pemilik kurma itu memetik buahnya, ia memetiknya dari rumah jirannya. Tetapi jika ada kurma yang jatuh dan dipungut oleh anak-anak jirannya yang miskin itu, ia pun segera turun dan merampas buah kurma tersebut. Bahkan, ada juga kurma yang telah dimasukkan ke dalam mulut tetapi dipaksa supaya dikeluarkan.

Kemudian, orang miskin itu mengadukan hal tersebut kepada Rasulullah dan baginda berjanji akan menyelesaikan masalah tersebut. Kemudian baginda menemui pemilik kurma itu lalu berkata: "Berikanlah kepadaku pohon kurma yang mayangnya menjulur ke rumah si Fulan, kebahagiannmu sebagai gantinya pohon kurma di syurga." "Hanya itu tawaran tuan? tanya pemilik kurma itu. Ternyata kerana dipengaruhi oleh sifat kedekut, tawaran Rasulullah ditolaknya mentah-mentah, dan ia pun pergi. Pada ketika itu, kebetulan perbincangan tersebut didengar oleh seorang ermawan. Dia pun terus menemui Rasulullah lalu berkata:

"Adakah tawaran tuan berlaku juga kepadaku jika pohon kurma itu telah menjadi milikku?" "Ya", jawab Rasulullah. Mendengar jawapan itu, dermawwan tadi segera berjumpa pemilik pohon kurma tersebut. Pemilik pohon kurma itu berkata kepadanya:
Jauhi Sikap Kedekut
"Tahukah engkau bahawa Rasulullah menjanjikan pohon kurma di syurga sebagai pengganti pohon kurma yang mayangnya menjulur ke rumah jiranku? Sebenarnya aku sukakan tawarannya itu, tetappi buah kurma itu sangat mengagumkan. Tidak ada satu pun dari pohon-pohon kurmaku yang seperti itu, buahnya sangat lebat."

" Adakah kamu mahu menjualnya?" tanya si dermawan."Tidak, kecuali jika ada orang yang sanggup memenuhi keinginanku, dan aku rasa tidak ada orang yang sanggup," kata pemilik kurma. "Berapakah yang engkau inginkan?" "Aku menginginkan 40 pohon  kurma." Akhirnya, putuslah sudah jual beli dermawan itu dengan pemilik pohon kurma, kemudian dia pergi menemui Rasulullah dan berkata:

"Ya Rasulullah, pohon kurma itu telah menjadi milikku dan aku serahkannya kepada tuan." Lalu Rasulullah berangkat menuju ke rumah orang miskin itu dan bersabda:

"Ambillah pohon kurma itu untukmu dan keluargamu." Dengan berlakunya peristiwa tersebtu, lalu turunlah wahyu Allah yang membezakan kedudukan dan akibat orang kedekut dan orang dermawan.

#Moral Sirah: Sifat kedekut hendaklah dibuang jauh-jauh. Ia tidak dapat membahagiakan seseorang di dunia mahupun akhirat, sebaliknya akan membawa kesengsaraan.



sumber: Majalah dara.com Jauhi Sikap Kedekut


I'm Coming Home

Jun 30, 2013
Assalamualaikum

erm tak tau nak tulis apa, otak dah jadi kosong plus dah tepu :(

smalam Murni btolak dari Penang ke KL dlm kol 9:30 & smpai kat airport LCCT dlm kol 5:30 camtu arr
kalau ikutkan jam skrg ni Murni sepatutnya dah berada di Sabah..
apa kan daya skrg ni mash berada d airport LCCT mnunggu & terus menunggu since 6 pagi lagi
berlaku kesilapan besar (o.O)
kesilapan apa erk???
erm sbenarnya Murni dah tlepas flight kol 6:25a.m
tapi dlm tiket yg Murni dah print terpapar jam 7:25a.m for departure
kalau ikutkan tiket 2 burn mcm tu jerla..
tapi nasib baik staf yg jaga kaunter tu tolong x yah bayar & dia juz tukar g petang kol 1:25p.m.
dah selesai psal tiket ni, then abg. Murni pun balik,
tinggallah Murni sorgII dgn org ramai yg x dkenali..hehe
 dalam bosanII pun nasib baik leh on9, tgok SSID ep. 12 [hehe eps. ni Murni x tgok g] plus blogging
Murni da jgak tserempak dgn kawan lama..haha lamaka?
kawan tem sek. menengah & U pun sma jgak
tjumpa sama c Aimi dgn kawannya..
[untungla balik awal sejam dr aq]

perut dah meragam, so decide g makan kat McD
mahal jugak kan makanan d airport ni..breakfst jer dah melayang RM 10..juz psan burger ngan kopi apa ntah Murni pun x taula...haha pahit giler kopinya

done breakfst, nak g check in smula kat kaunter tp x bukak g,
so duduk jerla atas lantai tanpa hiraukan org yg lalu-lalang kat tepi, dah rasa penat sangat berdiri lama sgtla katakan..hehe

tem check in plak, timbul masalah baru plak beg terlebih berat kna bayar RM70 camtu.hoho banyak kut...staf 2 kata kna kurangkan  baru leh masuk,
tapi Murni juz masuk jerla..hehe & Alhamdulillah lepas jugakla

now juz waiting my flight at 1:25p.m
[sabar erk Murni, keep smile ok jan masam muka :P ]


Fenomena Corak Tribal

Jun 11, 2013
{Assalamualaikum}

Entry kali ni Murni nak kongsi tips untuk pemakaian motif tribal...
Semua sedia maklum, terutamanya  remaja-remaja & juga ibu-ibu di luar sana, trend fesyen masa kini lebih tertumpu kepada motif tribal, bahkan perancang busana juga banyak menggunakan motif tribal untuk menghasilkan karyanya. 

Sedikit perkongsian tentang asal-usul motif tribal ni:
Untuk pengetahuan anda, motif tribal ini sendiri didasari daripada motif etnik yang berasal daripada corak pakaian pelbagai suku di dunia, seperti suku Tibet, India, bahkan Afrika. Hingga saat ini, motif tribal hadir dalam variasi fesyen, seperti baju, seluar, beg, kasut, dan aksesori.

Sekarang Murni beralih pula kepada tips pemakaian motif tribal ni
  1. Kalau nak pakai baju motif tribal, seluar atau skirt mestilah tidak bermotif atau polos
  2. Tribal yang popular dijadikan selendang dan tudung awning
  3. Kalau nak tambah aksesori yang bermotifkan tribal, pilihla aksesori yg bewarna senada dengan motif tribal yang digunakan
  4. Untuk kasut dan sandal, padanan yang tepat iaitu yg bertumit kayu




[Sumber gambar : Google]

#motif tribal sesuai dipakai oleh orang yang menyukai kebebasan dan memiliki kepercayaan diri.

Kredit to DARA FESYEN

Motivation

Jun 01, 2013
{Assalamualaikum }























 






 { Klik Sini }


Good Luck For Final Exam

Mei 30, 2013

Assalamualaikum

Alhamdulillah no more class, asimen, tutorial, presentation & sewaktu dgnnya no more stress for this semester & I belive wiv "setiap apa yg berlaku pasti ada hikmahnya"  pengalaman dr. stp apa yg berlaku sepanjang sem ni boleh menjadi guru yg terbaik tuk perbaiki kelemahan diri.

skrg ni juz nak focus tuk final exam yg akan stat tggl 5/6 until 27/6 ni. haaa nampak tak tarikhnya awal bulan & nak dekat2 hujung bulan, even tarikh exam Murni cam ni, but still ada gap jgak so bolehla nak study lagi. untuk final ni Murni kna habiskan baca, fahami & wat solan pas yer tuk 7 course yg Murni amik sem ni...huhu banyak nyer x pe wat cam ni jer STUDY SMART, NOT STUDY HARD..hehe In Sha Allah boleh..

Dear my frenz

gud luck Nisa, Najwa, Ady, Fit ngan Syuk tuk final exam kali ni...
& minta maaf yg teramat sangat andai diri ini menyakitkan hati korg berlima, terkasar bahasa ke, termarah yang x dsengajakan, tergelakkan korg ke, & banyak lagi...x done nak list smuanya...
kalau da please tell me jan dsimpan prasaan tu, nnti mmakan diri sendir..hehe & kalau tersilap ke ape please tegurla, sa pun cam org len juga x lepas dr wat ksilapan..ok =)






Smoga persahabatan ini kekal 
thanks coz being my friends since semester 1 & until now

5 Larangan dalam Tidur

Mei 28, 2013

 .¸¸.*Assalamualaikum *`•.¸.

hi salam petang tuk awak, awak & awak yg singgah kat blog Murni ni  =)
entry kali ni Murni nak kongsi ttg larangan dlm tidur, 
skadar perkongsian coz prnh tbaca kat dlm FB .





1. JANGAN TIDUR MEMAKAI JAM TANGAN
Jam boleh menghasilkan radioaktif, walaupun hanya sedikit, tetapi kalau terlalu lama memakainya boleh mendatangkan bahaya



                                                                                                                                                                               
     
2. JANGAN TIDUR MEMAKAI COLI (buat perempuan)
Para pengkaji di Amerika mengatakan bahawa memakai
coli lebih 12 jam, boleh mengakibatkan kanser payudara.






3. JANGAN TIDUR MEMBAWA HANDPHONE
Gelombang Medan magnet yang dihasilkan oleh alat elektronik ini,
boleh merosakkan sistem saraf kita





4. JANGAN TIDUR KETIKA MASIH MEMAKAI MAKE-UP
Hal ini dapat menimbulkan masalah pada kulit, kerana kulit
tidak dapat bernafas







5. JANGAN TIDUR DENGAN ISTERI ORANG (buat lelaki)
Ini kerana anda mungkin tidak bangun-bangun lagi (dibunuh oleh lelaki nya)








p/s: hati-hati dgn statement yg kelima..hehe
pic. skadar menghiasi ruangan entry kali ni dperoleh dr En. Google ^^