Isnin, Januari 25, 2016

50 Jenis Produk Kosmetik Beracun Yang Diharamkan Oleh KKM

Januari 25, 2016 5 Comments
50 Jenis Produk Kosmetik Beracun Yang Diharamkan Oleh KKM | Asalamualaikum & salam sejahtera. Kementerian Kesihatan Malaysia, KKM telah mengeluarkan senarai produk-produk kosmetik yang disahkan mengandungi bahan-bahan beracun yang diharamkan oleh KKM.

50 Jenis Produk Kosmetik Beracun Yang Diharamkan Oleh KKM


Senarai produk ini telah dikongsikan oleh KKM menerusi Facebook Rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia pada 24 Januari 2016 bersamaan pada hari ahad.

50 Jenis Produk Kosmetik Beracun Yang Diharamkan Oleh KKM

Berikut merupakan senarai 50 jenis produk komestik yang diharamkan oleh KKM, 
  1. Khazanah White Pembersih Wajah
  2. Gloskin Krim Malam & Siang
  3. Reena's Astringen Lanjutan
  4. Skin Desires Deep Whitening Cleansing Milk
  5. EETYE Whitening Cream 
  6. O'Lynn Skin Lightening Cream 
  7. Hans Beauty Flawless Day Cream 
  8. Hans Beauty Flawless Night Cream 
  9. Hans Beauty Treatment Toner 
  10. AS Beauty Night Cream 
  11. AS Beauty Day Cream 
  12. Golden Horse Herbal Milk Lotion
  13. Golden Horse Bio C omplex Cream 
  14. Dermaceutic Spot Cream 
  15. Dermaceutic Spot Peel Cream 
  16. Yellow Cream (Krim Ku-Neng) 
  17. Dnars Magic Gold Foundation 
  18. SF PROTECT & PERFECT DAY CREAM 
  19. Sensual Meiji Skin Renewar Cream 
  20. Acrena Pure Herbal Papaya Soap 
  21. White Complex 
  22. SS Pearl Cream 
  23. SS Vita C Night Repair 
  24. Cellnex Anti-Sensitive Essence Treatment 
  25. Natural 99 Night Cream 
  26. Natural 99 Day Cream 
  27. SF Beauty Night Cream (Facial)
  28. SF Beauty Day Cream (Facial)
  29. Aveana Night Revival Cream 
  30. Blemished Skin Ampoules
  31. Golden Horse B&W Cream 
  32. Felisa Gentle Peeling Solution
  33. Krim Malam Rahsia Rimba 
  34. Eriesya Spa Beauty Cream 
  35. Natasya Krim Herba 
  36. Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya 
  37. Ratna Sari Whitening Night Cream 
  38. ATIKA BEAUTY Renewal Night Cream 
  39. Chantique - Whitening Night Cream 
  40. NV Toner Treatment No 1 
  41. Zara Rejuvenation Cream 
  42. Natasya Gold Krim Herba 
  43. De Putih Night Cream 
  44. BML HB LOTION 
  45. Yoko Whitening Cream 
  46. Sensual Whitening Cream 
  47. Derma-Rx Arbutin-R Cream 
  48. EZEE SUNBLOCK CREAM 
  49. MONTAGNE JEUNESSE CHOCOLATE MASQUE 
  50. Daily Protecting Cream - Joie et Beaute
Untuk senarai penuh produk kosmetik yang diharamkan KKM boleh rujuk di laman web Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan, Kementerian Kesihatan Malaysia  www.bpfk.gov.my

Keputusan Penuh Pemenang Anugerah Juara Lagu, AJL ke-30

Januari 25, 2016 1 Comments
Keputusan Penuh Pemenang Anugerah Juara Lagu, AJL ke-30 | Assalamualaikum & salam. Ada tak di antara korang yang suka dengar Lagu Potret nyanyian Akim & The Majistret? Cer komen, Murni pun nak tahu juga.

Mesti korang sekarang ni tengah bahagia sebab lagu ni dah berjaya membolot trofi berprestij Juara Lagu bagi AJL ke-30 kali ni sekaligus menjadi pemenang bagi kategori persembahan terbaik. Murah sungguh rezeki orang yang bakal nak kahwin ni, kan?

Apa pun tahniah Murni ucapkan kepada kumpulan Akim & The Majistret. Lagu ni merupakan salah satu lagu feveret Murni siap dijadikan sebagai calls ringtone lagi haha pecah rahsia. Ok, baiklah Murni akan kongsikan keputusan penuh pemenang AJL ke-30.

Keputusan Penuh Pemenang AJL ke-30

Juara AJL ke-30: Akim & The Majistret 

potret, Keputusan Penuh Pemenang Anugerah Juara Lagu, AJL ke-30, Akim & The Majistret
kredit imej via www.anugerahjuaralagu.com

Potret merupakan single kedua Akim & The Majistret selepas Mewangi. Komposer: Hang Nadim dan Penuli lirik: Kamar Empayar. Mereka telah dinobatkan sebagai juara AJL ke-30 dengan membawa pulang wang tunai sebanyak RM50,000. 

Naib Juara AJL ke-30: Faizal Tahir

Keputusan Penuh Pemenang Anugerah Juara Lagu, AJL ke-30, faizal tahir, assalamualaikum
kredit imej via www.anugerahjuaralagu.com

Lirik lagu Assalamualaikum yang dinyanyikan oleh Faizal Tahir mempunyai makna yang cukup mendalam ditambah dengan mesej yang mengajak manusia kepada kemanan. Lagu ciptaan bersama oleh Faizal Tahir, Mike Chan, Omar K, Ezra Kong & Audi Mok. Lagu ini telah meraih trofi dan wang tunai sebanyak RM35,000

Tempat Ketiga: Caliph Busker

Keputusan Penuh Pemenang Anugerah Juara Lagu, AJL ke-30, hanya namamu, caliph basker
kredit imej via www.anugerahjuaralagu.com

Siapa sangka tuah memihak kepada kumpulan Caliph Busker untuk meraih tempat ketiga. Lagu Hanya Namamu pertama kali dinyanyikan oleh kumpulan ini dalam AJL ke-30. Sebelum ini mereka berpeluang untuk menggantikan kumpulan Mojo pada AJL ke-29 dengan membawa lagu Roman Cinta. Komposer & penulis lirik: Edry Abdul Halim. Mereka memenangi wang tunai bernilai RM20,000.

Kategori Persembahan Terbaik

Sekali lagi Akim & The Majistret diumumkan sebagai pemenang bagi kategori Persebahan Terbaik dengan membawa pulang trofi beserta wang tunai bernilai RM12,000. Wah hebat, tahniah tahniah tahniah!!!


#Potret nyanyian @akim_themajistret ! Perghh suara @akimahmad malam ni memang mantap weh #AJL30
Posted by TV3 Malaysia on Sunday, 24 January 2016


Kategori Vokal Terbaik

Vokal Terbaik telah dimenangi oleh Dayang Nurfaizah dengan mendendangkan lagu Tak Pernah Menyerah ciptaan Akid dan Poji Samad. Tak sangka hebat sungguh penangan vokal Dayang Nurfaizah sehingga mampu mempertahankan trofi yang pernah dimenanginya pada AJL yang lepas. 

Anugerah Qu Puteh Diva

Julung kali Anugerah Qu Puteh Diva diperkenalkan dalam AJL kali ni. Tujuannya adalah untuk menghargai 29 buah lagu yang pernah memenangi trofi Juara Lagu. Pemenang bagi Anugerah Qu Puteh Diva telah dimenangi oleh Datuk Siti Nurhaliza dengan lagunya Cindai yang menerima banyak undian daripada peminat. 

Tahniah kepada semua pemenang. Ok, sampai di sini sahaja perkongsian daripada Murni

Sabtu, Januari 23, 2016

Puding Betik

Januari 23, 2016 0 Comments
Puding Betik | Assalamualaikum & salam sejahtera. Ada tak di antara korang yang suka makan buah betik? Kebiasaannya buah ni sedap di makan bila buah ni bertukar kekuningan tak pun keorenan. haha ada ke ayat keorenan? Alah senang citer bila buah tu dah masak ranum lah. 

Tapi buah betik yang tak masak kekuningan lagi, pun boleh juga dibuat lauk macam mak Murni selalu buat dulu, buah betik tu dijadikan lauk sayur masak santan. 

Kalau style Murni makan buah betik yang dah masak ni selalunya Murni akan letakkan susu krimer pekat membanjiri buah betik tersebut tehee. Sedap tak terkata haha

Puding Betik

Ok balik pada citer asal, actually Murni just nak share resepi puding betik. Murni tak pernah lagi dengar pasal puding betik ni, semalam berjaga sampai ke subuh ternampaklah di FB gambar puding betik yang membuatkan diri ni rasa macam nak telan je screen lappy haha kebuluq. 

Tergoda punya pasal dengan puding betik, ni yang Murni nak kongsikan resepi sekali dengan cara macam mana nak buat puding betik khas untuk pembaca blog Murni. Sebelum tu jemputlah tengok gambar puding betik di bawah ni hihi tergoda tak?

Puding Betik

Bahan-Bahan Untuk Membuat Puding Betik

  1. 2 biji buah betik yang masak ranum
  2. 150 gram mentega
  3. 1/2 tin susu cair
  4. 1 bungkus serbuk agar-agar: 12 gram 750 ml air
  5. 2 sudu tepung kastard
  6. 2 biji telur
  7. 200 gram gula: ikut kesesuaian anda
  8. 200 gram isi betik: potong dadu
  9. 1 sudu teh esen vanilla
  10. Secubit garam

Cara Buat Puding Betik

  1. Buang bijinya dan korek sedikit isinya supaya lubang tengahnya sedikit besar untuk diletakkan puding. Lebihan isi yang dikorek tadi potong dadu.
  2. Cuci bersih buah betik dan simpan dalam peti ais sebentar
  3. Sementara menunggu, bolehlah buat puding. Dalam periuk satukan air, agar-agar dan gula. Kemudian masak atas dapur api sederhana hingga gula larut
  4. Dalam bekas lain, satukan telur, susu cair, esen vanilla, tepung kastard, dan secubit garam. Aduk rata dengan wik atau senduk kayu. Kemudian tapis.
  5. Bila agar-agar dah larut, masukkan butter dan kacau hingga butter larut.
  6. Tuangkan adunan yang ditapis tadi (adunan telur dan kastard) dan kacau rata.
  7. Bila dah mendidih tutup api dan masukkan isi betik yang dipotong dadu.
  8. Tuangkan adunan dalam betik yang telah di belah menjadi dua bahagian tadi.

Kalau korang ada masa dan teringin nak buat puding betik cecepat amik resepi ni. Selamat mencuba!



Rabu, Januari 20, 2016

DIY Pelamin Guna Tisu dengan Kos RM200, sangat menjimatkan!

Januari 20, 2016 2 Comments
DIY Pelamin Guna Tisu dengan Kos RM200, sangat menjimatkan! | Assalamualaikum & salam sejahtera. Cerita mengenai pelamin jimat guna tisu ni dah pun viral dekat media sosial. Murni saja nak kongsikan dan abadikan di dalam blog ni. Boleh dijadikan sumber inspirasi bila nak kawen nanti tehee.

image via www.vetovirago.com

DIY Pelamin Guna Tisu dengan Kos RM200, sangat menjimatkan!

Serius weyhh lawa nak mampus tengok pelamin dia, walaupun nampak simple tetap cantik di mata Murni. Rasa nak kahwin hari ni jugak haha *gurau. Bila pandang background pelamin, tak nampak pun yang ia sebenarnya dibuat daripada helaian tisu. 

Tahniah Murni ucapkan kepada Vv -The Art Thinker sebab berjaya hasilkan pelamin guna tisu yang sangat cantik dan kreatif dengan hanya bermodalkan RM200 sahaja. 

Untuk pengetahuan korang, pelamin di atas telah diguna pakai oleh team Vv sendiri iaitu Ema dan juga pasangannya, Mahathir dalam majlis pkahwinan mereka yang berlangsung pada 2 Januari yang lepas. 

image via www.vetovirago.com

DIY Pelamin Guna Tisu

Saiz pelamin: 3 meter x 4 meter

Barang Utama Yang Diperlukan (untuk backdrop tisu):
  • Dawai mata punai - lebih kurang 7 kaki lebar... x3 bahagian
  • Tisu (sebanyak yg boleh) sila beli di kedai RM2.12 sebab anda akan dapat 3 bungkus. Kami spend lebih kurang RM 24 untuk mendapatkan 36 bungkus tisu.
  • Kayu pancang - ikut lebar dawai mata punai contoh 7 kaki
  • Paku simen - sekurang-kurangnya 3 batang
  • Paku kecil 2 inci - sekurang-kurangnya 30 batang

Alatan/ Kelengkapan Yang Lain:
  • Paku tekan - jika perlu
  • Kertas keras - jika perlu
  • Pentas pelamin - kami guna papan meja yang diubah suai menjadi pentas
  • Kain langsir - beli dikedai kain, sila recce harga jangan main beli. Anda boleh dapat harga semurah rm3/meter. Untuk saiz pelamin diatas, kami menggunakan 20 meter kain.
  • Karpet bulu - kami guna karpet yang sama untuk servis photobooth Vv
  • Bunga hiasan - recycle bunga dalam rumah. Jika perlu, beli setangkai yang ada 5 kuntum bunga. Kami beli 10 tangkai pada harga RM3.50/tangkai.
  • Bunga telur - ikut suka. 
  • Lampu pendafloor - dua batang
  • Kerusi pelamin - tambahan RM100 untuk sewa kerusi setelah ambil pakej mak andam. Tahukah anda, beli kerusi pelamin baru mencecah 2k? Huh.
  • Hiasan lain yang bersesuaian dengan cita rasa pelamin impian 
  • Alatan menghias seperti gam tembak, gunting, pita pengukur, pembaris dan lain-lain.

Nota kaki:
*** Perlu diingatkan supaya melakar terlebih dahulu pelan pelamin dan dekorasi untuk mengelakkan pembaziran belian barang dan ruang yang akan digunakan. Lakaran juga membantu anda menjimatkan masa. Masa itu emas.

*** Untuk memaksimumkan penjimatan, gunakan barang sedia ada dirumah. Pastikan jika beli baru, barang masih akan digunakan walaupun majlis telah lama berakhir. Kalau simpan je di stor, kelak nanti mereput buat sarang anai-anai. Hahahaa baru padan muka.

Untuk melihat gambaran penuh bagaimana pelamin ini dihasilkan oleh team Vv klik [+] Vv -The Art Thinker 


image via www.vetovirago.com


image via www.vetovirago.com
image via www.vetovirago.com

Cantik dan sangat kreatif kan? Dahlah lawa kos nak buat pelamin pun takdelah cecah ribu raban, RM200 sahaja, sangat menjimatkan. Siapa setuju dengan Murni, komen kat bawah.

Isnin, Januari 18, 2016

Pengalaman Bersama ONEXOX

Januari 18, 2016 9 Comments
Pengalaman Bersama ONEXOX | Assalamualaikum & salam sejahtera. Genap sebulan Murni menjadi pengguna simkad ONEXOX. Sebelum Murni perkenalkan simkad ONEXOX kepada korang, ada baiknya Murni kongsikan terlebih dahulu mengenai pengalaman Murni bersama ONEXOX.

onexox, simkad onexox, pengalaman bersama onexox, kelebihan onexox, kelebihan simkad onexox, apa itu onexox?

Pengalaman Bersama ONEXOX

Secara jujurnya Murni jarang menggunakan khidmat pesanan ringkas, SMS ataupun membuat panggilan tidak kiralah sama ada Murni menggunakan simkad UOX atau simkad ONEXOX kepunyaan Murni. Aplikasi WhatsApp or Messenger seringkali menjadi keutamaan Murni untuk berhubung dengan family atau rakan-rakan. Tapi dalam kes-kes tertentu kiranya wajiblah kena buat panggilan.

Pengalaman sepanjang menggunakan simkad ONEXOX ialah ianya sangat menjimatkan bila SMS dan membuat panggilan ke nombor yang telah didaftarkan (Family & Friends). Kadar bayaran yang dikenakan untuk call hanya 12 sen seminit dan 2 sen untuk SMS. Murah & sangat menjimatkan. Yang seronoknya lagi Murni siap dapat free topup RM3 daripada dealer. Terima kasih.

Dari aspek langganan pakej data pula ada kelebihan dan kekuranganya. Kelebihannya ialah capaian kelajuan internet sangat laju berbanding simkad UOX yang Murni gunakan. Nak download lagu dan tengok video di YouTube pun mudah dan cepat. Walaupun Murni berkongsi hotspot dengan kakak Murni, apa yang Murni boleh katakan kelajuan internet masih tip top.

Satu sahaja kekurangan simkad ONEXOX yang agak mengecewakan Murni. Langganan data bukanlah unlimited seperti simkad UOX Murni. Murni langgan internet untuk tempoh sebulan dengan promosi RM28.00 1.5 GB sebulan. 

Tak sampai seminggu kuota internet Murni dah habis huaaa rasa tak berbaloi pula. Sebabnya, dengan menggnakan simkad UOX pada kebiasaanya Murni akan melanggan internet 2GB sebulan. Kuota 2GB tu akan habis dalam tempoh 2 atau 3 hari sahaja, tetapi Murni masih boleh gunakan untuk tempoh sebulan.

Pada pendapat Murni, pengguna biasanya sukakan pakej data yang unlimited, sebagai cadangan pihak ONEXOX mungkin boleh mempertimbangkan supaya pakej data ONEXOX diubah kepada unlimited. Hal ini secara tidak langsung dapat menarik lebih ramai pengguna beralih kepada simkad ONEXOX pula.

Itulah serba sedikit mengenai pengalaman Murni bersama ONEXOX. Sekarang Murni beralih pula kepada perkongsian mengenai ONEXOX dan juga kelebihannya. 

Apa itu ONEXOX?


One XOX Sdn Bhd diterajui oleh sebuah syarikat Bumiputera yang ditubuhkan pada tahun 2014. One XOX Sdn Bhd merupakan anak syarikat kepada XOX Berhad yang beroperasi sebagai Pengendali Rangkaian Mudah Alih Maya (MVNO) sejak tahun 2005.

Secara eksklusifnya One XOX Sdn Bhd membawakan jenama ONEXOX bagi memasarkan produk XOX dengan menawarkan pelan perkhidmatan mudah alih yang unik.

Kelebihan Simkad ONEXOX

  1. Kadar panggilan bawah 10 saat atau "termasuk" ke voicemail hanya dikenakan caj sebanyak 5 sen sahaja.
  2. Kadar runtuh bagi Family & Friends (F&F): Daftar 10 nombor F&F ke semua rangkaian (tak kisah guna telco mana pun) yang syoknya talian tetap pun boleh. Call akan di caj sebanyak 12 sen seminit dan 2 sen untuk SMS.
  3. Internet Murah berkelajuan tinggi: Cpaian kelajuan sehingga 3.6 mps++ mengikut kawasan
  4. Penjimatan berganda dengan adanya dua akaun utama iaitu DA dan MA: Akaun DA untuk kadar murah bagi panggilan dan SMS manakala akaun MA untuk kadar biasa bagi melanggan internet dan berkongsi kredit.
  5. Tempoh sah yang luar biasa: Contoh, kalau korang topup 10, maka tempoh sah korang akan bertambah 10 hari lagi.
  6. Menggunakan 30 saat per blok: Telco lain menggunakan 1 minit per blok manakala ONEXOX lebih menjimatkan kerana pengguna hanya di caj mengikut penggunaan yang sebenar.
  7. SMS percuma: Setiap bulan korang akan dapat 150 SMS percuma kalau setahun dah boleh dapat 1800 SMS percuma. SMS percuma hanya terpakai sesama rangkaian XOX sahaja dan tidak mempunyai tarikh luput khas untuk pengguna ONEXOX.
  8. Kekalkan nombor lama: Korang boleh menikmati tempoh sah sehingga 2 tahun 4 bulan. Tempoh sah akan sentiasa bertambah bila korang topup nanti.
  9. Tambah nilai di mana-mana: Hanya dengan menyebut "XOX", korang boleh dapatkan tambah nilai di 7 elevem, semua stesyen minyak, dan semua kedai yang mempunyai terminal epay. Alternatif lain untuk dapatkan tambah nilai adalah melalui portal xox selfcare: www.onexox.my
  10. User Get User: Kalau korang mengesyorkan kepada sesiapa sahaja simkad ONEXOX ni, korang akan dapat ganjaran istimewa sebanyak 6% daripada jumlah yang akan mereka topup setiap bulan.
  11. Pendaftaran yang murah iaitu serendah RM10 sahaja.


Bagi korang yang ingin mengetahui dengan lebih lanjut mengenai kelebihan simkad ONEXOX ini dan berminta untuk menempah simkad ONEXOX, korang boleh KLIK SINI

Senarai Penaja Contest SEO


Pengalaman Bersama ONEXOX, apa itu ONEXOX, kelebihan simkad onexox
Contest SEO Terbaik 2015: Pengalaman Bersama ONEXOX

Majlis Resepsi Perkahwinan Nabila Huda & Mohd Izwan Johar

Januari 18, 2016 2 Comments
Majlis Resepsi Perkahwinan Nabila Huda & Mohd Izwan Johar | Assalamualaikum & salam sejahtra. Nabila Huda dan Mohd Izwan Johar selamat bernikah pada 25 Disember 2015, Majlis Resepsi Perkahwinan mereka telah pun diadakan di kediaman Amy Search yang terletak di Shah Alam.

Majlis Resepsi Perkahwinan Nabila Huda & Mohd Izwan Johar

Majlis Resepsi Perkahwinan Nabila Huda & Mohd Izwan Johar

Apa yang menarik perhatian Murni ialah tema Melayu Klasik yang menjadi pilihan Nabila Huda dan pasangannya untuk meraikan perkahwinan mereka. Nampak simple dan cantik tetapi cukup meriah. 

Tahniah sekali lagi buat pasangan ini, semoga masjid yang dibina akan berkekalan hingga hujung nyawa. 

Gambar Sekitar Majlis Resepsi Perkahwinan Nabila Huda

Jom layan gambar sekitar majlis resepsi perkahwinan Nabila Huda dan juga pasangannya. 

Majlis Resepsi Perkahwinan Nabila Huda & Mohd Izwan Johar

Majlis Resepsi Perkahwinan Nabila Huda & Mohd Izwan Johar


Majlis Resepsi Perkahwinan Nabila Huda & Mohd Izwan Johar

Majlis Resepsi Perkahwinan Nabila Huda & Mohd Izwan Johar

Majlis Resepsi Perkahwinan Nabila Huda & Mohd Izwan Johar

Majlis Resepsi Perkahwinan Nabila Huda & Mohd Izwan Johar


Majlis Resepsi Perkahwinan Nabila Huda & Mohd Izwan Johar

Majlis Resepsi Perkahwinan Nabila Huda & Mohd Izwan Johar

Sumber gambar: @teddyfilm.co


Jumaat, Januari 15, 2016

Perempuan Tidak Boleh Mengumpat dan Memfitnah

Januari 15, 2016 0 Comments
Perempuan Tidak Boleh Mengumpat dan Memfitnah | Assalamualaikum & salam sejahtera. Salam Jumaat. Entri ini ditujukan khas untuk kaum hawa sekalian alam termasuk diri Murni sendiri. Perkongsian mengenai Perempuan Tidak Boleh Mengumpat dan Memfitnah ini ada dinyatakan di dalam Al-Quran Al-Karim Ar-Raudah, surah Al-Qalam, 68:1.

Gambar sekadar hiasan via google image

Perempuan Tidak Boleh Mengumpat dan Memfitnah

Perempuan muslimah yang benar-benar menyedari dan mengikuti petunjuk Allah SWT akan sentiasa takut kepada-Nya, baik ketika dia sendiri mahupun bersama orang lain. Dia akan sentiasa menjaga perkataannya supaya tidak menyakitkan orang lain.

Allah SWT mengumpamakan orang suka ghibah (mengumpat) seperti memakan bangkai saudaranya. Perempuan solehah tidak akan mahu memakan bangkai kerana dia akan berasa jijik sehingga ia tidak akan mengumpat saudaranya. Seorang muslimah akan berasa bahawa semua itu ialah perbuatan dosa yang tidak seharusnya dilakukan olehnya.

Suatu ketika Aisyah berkata kepada Rasulullah SAW, "Cukuplah Saffiyah itu bagimu begini dan begitu." Sebahagian perawi berkata, "Yang dimaksudkan ialah bahawa Saffiyah itu berparas pendek." Rasulullah SAW bersabda, "Engkau telah mengucapkan kata-kata yang seandainya dicampur dengan air laut, nescaya air laut akan menjadi keruh." (Hadis Riwayat Abu Daud dan Tirmizi, Tirmizi mengatakan bahawa Hadis ini hasan sahih)

Perempuan muslimah yang memahami agamanya akan bersikap tegas menentang ghibah. Ia tidak akan membenarkan seseorang untuk berbuat ghibah dan mencegah saudara-saudaranya supaya tidak berkata keji dan bermusuhan. Perkara ini dilakukan sebagai bentuk pengamalan sabda Rasul, "Sesiapa yang mencegah saudaranya daripada ghibah, maka AllahSWT akan menyelamatkannya daripada api neraka." (Hadis Riwayat Ahmad)

Disebutkan dalam riwayat lain, "Nabi Muhammad SAW sedang berjalan-jalan bersama Ibnu Abbas. Baginda melalui sebuah perkuburan, lalu baginda berkata, "Sesungguhnya penghuni kedua-dua kubur ini sedang diseksa. Mereka berdua diseksa bukan kerana dosa besar. Orang pertama diseksa kerana suka memecahbelahkan. Orang kedua diseksa kerana tidak bersih dalam bersuci daripada buang air kecil. 

'Selanjutnya Ibnu Abbas berkata', "Lalu Rasulullah SAW meminta diambilkan pelepah kurma yang masih hijau. Kemudian baginda membelahnya menjadi dua bahagian, lalu menancapkannya satu persatu di atas kedua-dua kubur itu dan berkata, "Mudah-mudahan dengan kedua-dua pelepah yang masih hijau ini, seksanya diringankan." (Dr. Muhammad Ali al Hasyimi, Syakhsiyyah Al-Mar'ah al-Muslimah, 1996:306-307)

Semoga kita dijauhkan daripada perbuatan mengumpat dan memfitnah orang.

Sumber: Al-Quran Al-Karim Ar-Raudah [Tema Hukum, m/s 563-564]


Jumaat, Januari 08, 2016

Cara Memakai Tudung Sekolah Awning Lembut Yang Betul

Januari 08, 2016 2 Comments
Cara Memakai Tudung Sekolah Awning Lembut Yang Betul | Assalamualaikum & salam sejahtera. Entri pada kali ni merupakan sambungan entri yang lepas berkaitan dengan [+] Tudung Sekolah Kanak-Kanak 2016. 

Cara Memakai Tudung Sekolah Awning Lembut Yang Betul
Tudung Sekolah Awning Lembut

Entri ini khas ditujukan kepada parents yang sudah pun membuat pembelian Tudung Sekolah Awning Lembut buat si Comel anda dan sesuai juga untuk bacaan umum. Murni akan kongsikan cara yang betul bagaimana puan menyarungkan Tudung Sekolah Awning Lembut untuk anak-anak puan.

Cara Memakai Tudung Sekolah Awning Lembut Yang Betul

Untuk pengetahuan puan, sebenarnya tudung awning lembut direka bukanlah untuk menggantikan tudung awning keras. Tetapi ianya merupakan inovasi dari tudung syiria. Apa yang membezakannya ialah jika sebelum ini kita perlu mengenakan anak tudung, sekarang tidak lagi. 

Awningnya telah dijahit terus dengan badan tudung agar lebih mudah disarungkan dan memberi keselesaan buat si pemakainya. Oleh itu, konsep pemakaiannya haruslah DITARIK ke belakang sedikit agar awningnya nampak bulat dan cantik.

Jika tidak DITARIK ke belakang, awningnya akan kelihatan tidak kemas dan kurang menarik.

JIka longgar, puan perlu menggunakan pin tudung untuk membuatkannya lebih kemas. Sekiranya puan pernah memakai tudung syria, sudah tentu puan ingat bagaimana tudung tersebut melekat dan selesa. kan?

Selamat mencuba tips ini :)

Bagi parents yang belum dapatkan lagi tudung ini:


Adakah puan ingin anak anda mencuba sendiri Tudung Sekolah Awning Lembut Istimewa TudungSiComel
  1. MUDAH di basuh
  2. Material Lycra LEMBUT
  3. SELESA dipakai
Klik butang "Dapatkan Sekarang" di bawah ini untuk ke halaman pembelian Tudung Sekolah Awning Lembut dan pelbagai pilihan warna tudung yang puan boleh dapati khas untuk si Comel puan.

Cara Memakai Tudung Sekolah Awning Lembut Yang Betul


.


Selasa, Januari 05, 2016

Bina Kedai Online Serendah RM47 Sebulan

Januari 05, 2016 8 Comments
Bina Kedai Online Serendah RM47 Sebulan | Assalamualaikum & salam sejahtera. Jika anda merupakan seorang usahawan yang baru menapak atau pun sudah lama mempunyai perniagaan sendiri dan menggunakan platform media sosial seperti Facebook untuk memasarkan produk, Murni syorkan kepada anda untuk baca entri ini. 

image via KedaiOlinez

Fakta Mengenai Perniagaan Online

Murni akan kongsikan serba sedikit fakta mengenai perniagaan online di Malaysia. Perkongsian ini adalah berdasarkan kajian yang Murni pernah lakukan semasa menuntut di Universiti.

Masyarakat Malaysia kini sudah mula bergerak selangkah kehadapan menuju ke arah celik IT. Situasi ini dapat mengurangkan kesulitan yang dialami oleh sesetengah pengguna yang menghadapi masalah untuk menjalankan sesuatu transaksi pembelian secara manual. 

Oleh itu, dengan adanya penguasaan teknologi maklumat dalam kalangan pengguna segala masalah yang timbul boleh diselesaikan hanya di hujung jari. Misalnya, kini kita bukan sahaja dapat membeli-belah di Internet, membayar bil, membuat pembelian tiket kapal terbang, bahkan boleh menempah pakej pelancongan. 

Klik [+] KedaiOnlinez sekiranya anda ingin miliki web e-commerce serendah RM47 sebulan 

Berdasarkan jadual di bawah, terdapat kira-kira 9% daripada keseluruhan pengguna yang ditemuduga melakukan pembelian menerusi Internet. Daripada 9% itu, hampir 44 % melakukan pembelian tiket kapal terbang atas talian, dan diikuti dengan pembelian buku, 16 %, produk elektronik, 7% dan muzik 7% . (Abdul Rahim Anuar & Zulikha Jamaludin, 2009)

Taburan Pembelian melalui Internet oleh pengguna isi rumah Malaysia, 2005
Pembelian melalui Internet
%
Jumlah peratus (daripada sampel kajian)
9
Jenis perkhidmatan produk
Tiket kapal terbang
Buku
Elektronik
Muzik
Telekomunikasi
Aksesori
Pakej pelancongan
Permainan
Pakaian
Barang kemas
Alat tulis
Lain-lain

44
16
7
7
6
4
4
3
1
1
1
33
Sumber: Malaysian Communications and Multimedia Commission (2005)


Peningkatan jumlah pengguna Internet dan pembeli dalam talian menggambarkan potensi pasaran yang luas untuk perniagaan dalam talian. 

Menurut Sabri dan Syazwan (2009), Di Malaysia, golongan wanita dan remaja menjadi teraju utama dengan transaksi jual beli tidak rasmi melalui forum-forum seperti WanitaMelayu.com dan Lowyat.Net. Antara produk-produk yang popular di forum-forum ini adalah pakaian, aksesori wanita, barangan computer dan gajet elektronik terkini.

Menurut Laudon dan Traver (2010), Rangkaian Media Sosial telah menjadi saluran baru bagi e-dagang pada abad ini dengan mengemukakan nilai-nilai baru dalam perkhidmatan dalam talian kepada pengguna untuk memperkenalkan diri mereka dan hubungan dengan orang lain. Konsep e-dagang semuanya berkaitan dengan penggunaan Internet untuk melaksanakan perniagaan dengan baik dan pantas. 

Medium ini digunakan sebagai platform untuk memasarkan produk-produk kepada pengguna akhir. Pelbagai produk boleh diniagakan melalui kedai online dan susun atur produk-produk adalah mengikut kategori agar memudahkan pembeli untuk mencari produk yang menjadi pilihan hati mereka. Situasi ini sama seperti kedai di dunia nyata, namun apa yang membezakannya ialah pembeli tidak dapat menyentuh dan merasa produk yang bakal dibeli menerusi online.

Klik [+] KedaiOnlinez sekiranya anda ingin miliki web e-commerce serendah RM47 sebulan 

Namun begitu, individu atau usahawan yang menjalankan perniagaan online melalui Facebook, akan menghadapi kesukaran untuk memasarkan produk mereka kepada orang ramai sekiranya tidak mempunyai pengetahuan dalam dunia teknologi maklumat. 

Bagi memastikan kewujudan Facebook perniagaan yang telah dibangunkan mudah dikenali oleh orang ramai, maka mereka perlu memastikan bahawa orang ramai berasa selesa dengan perniagaan online yang dijalankan. Hal ini termasuklah gaya penulisan yang menarik, imej yang menarik, dan tawaran istimewa kepada pelanggan.

Jaringan sosial Facebook tidak akan menjadi strategi pemasaran secara keseluruhan untuk memasarkan produk kepada pengguna, tetapi ia boleh boleh dijadikan sebagai tempat untuk memulakan atau mempromosikan sesuatu strategi perniagaan. Hal ini secara tidak langsung dapat menghubungkan pemilik perniagaan dengan pelanggan berdasarkan cara kawalan dan mengukur hasil maklumat yang diperoleh daripada pelanggan.

Jom beralih kepada platform web e-commerce untuk meluaskan perniagaan anda dengan cara yang berkesan.

Bina Kedai Online Serendah RM47 Sebulan 

Sekiranya anda mempunyai niat untuk kembangkan lagi perniagaan anda di peringkat domestik mahupun antarabangsa, Murni sarankan supaya anda membina kedai online anda. Jangan risau, kalau anda tidak mempunyai kepakaran dalam membina kedai online, anda boleh gunakan khidmat daripada KedaiOnlinez. Harga yang ditawarkan pun sangatlah murah iaitu serendah RM47 sebulan.

KedaiOnlinez Pakar Membina Kedai Online Anda

Lengkap. Semua dalam satu. Kedai online dengan ciri paling hebat dan mantap!Kami menyediakan anda dengan segala ciri yang anda perlukan dalam membina sebuah kedai online yang mantap :
  1. Laman Web, Mobile Store
  2. Nama domainShopping cart dengan ciri-ciri keselamatan.
  3. Template ecommerce yang berkualiti.
  4. Katalog produk.
  5. Payment gateway.
  6. Akaun emel.
  7. Alat-alat pemasaran.
  8. Sistem laporan.

Testimoni Pelanggan KedaiOnlinez

Bina Kedai Online Serendah RM47 Sebulan
print screen via KedaiOnlinez

Klik [+] KedaiOnlinez sekiranya anda ingin miliki web e-commerce serendah RM47 sebulan 



Ahad, Januari 03, 2016

Peperiksaan Pegawai Tadbir & Diplomatik Gred M41

Januari 03, 2016 1 Comments
image via www.linkedin.com

Peperiksaan Pegawai Tadbir & Diplomatik Gred M41 | Assalamualaikum & salam sejahtera. Anda dipanggil untuk menduduki peperiksaan Pegawai Tadbir & Diplomatik Gred M41 pada 19 Januari 2016?. Tahniah Murni ucapkan.

Pengenalan Pegawai Tadbir & Diplomatik

Kumpulan: Pengurusan dan Profesional
Kem/Jab: Jabatan Perkhidmatan Awam
Jadual Gaji:

Gaji Minimum
Gaji Maksimum
Kadar Kenaikan Gaji Tahunan
RM2,253.000
RM8,731.00
RM225.00

Sumber: Edaran Umum SPA

Syarat Lantikan:

  • Ijazah Sarjana Muda Kepujian yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
  • [ Gaji Permulaan : RM2,253.00 ] atau
  • Ijazah Sarjana yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
  • [ Gaji Permulaan : RM2,564.14 ] atau
  • Ijazah Doktor Falsafah (Ph.D) yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
  • [ Gaji Permulaan : RM2,875.48 ] dan
  • Lulus peperiksaan memasuki perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik yang ditetapkan;
  • Hadir dan lulus kursus Diploma Pengurusan Awam anjuran Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN); dan
  • Memiliki Diploma Pascasiswazah Pentadbiran Awam daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; dan
  • Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kepujian dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

Deskripsi Tugas:

Merancang, menggubal dan melaksanakan dasar-dasar awam mengenai pengurusan sumber tenaga manusia dan organisasi, sumber kewangan, ekonomi, pentadbiran dan pembangunan wilayah/ daerah/tempatan/tanah, perancangan dan pentadbiran sosial, hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri (termasuk perkhidmatan luar negeri) keselamatan/ketahanan negara serta pengurusan teknologi maklumat.

Bagi membantu calon-calon yang layak, di sini Murni kongsikan serba sedikit kepada anda panduan ringkas exam PTD. Semoga dengan perkongsian ini dapat memberi kefahaman dan gambaran kepada anda sebelum menjawab soalan.

Panduan Ringkas Peperiksaan PTD M41

Untuk pengetahuan anda, format peperiksaan PTD M41 mempunyai dua seksyen iaitu:-

1. Seksyen A - Pengetahuan Am

  • 8.00 pm - 8.40 pm
  • 40 miniy
  • 50 soalan
2. Seksyen B - Daya Menyelesaikan Masalah
  • 8.55 pm - 9.40 pm
  • 45 minit
  • 40 soalan

Seksyen A - Pengetahuan Am


Seksyen ini menguji samada calon peka terhadap apa yang berlaku di sekeliling, khususnya di Malaysia dan amnya dunia. Sebagai contoh calon perlu tahu mengenai pengurusan sumber manusia, pengurusan sumber ekonomi atau kewangan, hubungan antarabangsa dan lain-lain perkembangan.

Seksyen B - Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini mengukur daya calon dalam menyelesaikan masalah dengan menggunakan item-item yang mempunyai konsep seperti Kemahiran Menggunakan Logik, kemahiran Menginterpretasikan Data, dan Konsep Matematik

I. Kemahiran Menggunakan Logik
Calon dikehendaki menggunakan kemahiran berfikir dan mengaplikasi maklumat.

II. Kemahiran Menginterpretasikan Data
Penyelesaian masalah adalah berdasarkan data dan perangkaan yang mana calon perlu menganalisa data-data tersebut.

III. Konsep Matematik
Konsep ini termasuklah algebra dan geometri. Soalan-soalan lebih kepada asas-asas matematik sukatan SPM.


Anda perlukan panduan dan rujukan pantas? Dapatkan ebook Pakej Rujukan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir & Diplomatik Gred M41 daripada Tim Infokerjaya dengan klik butang "Dapatkan Sekarang".



Tim Infokerjaya merupakan sumber rujukan kerjaya utama di Malaysia. Mempunyai rekod yang baik sejak tahun 2009 dan telah membantu lebih 68,000 orang graduan sepanjang tempoh ini melalui pakej-pakej rujukan mereka. 

Testimoni Pengguna EBOOK Pakej Rujukan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir & Diplomatik Gred M41.

Nota Rujukan Peperiksaan Pegawai Tadbir & Diplomatik Gred M41



Semoga anda berjaya!

Jumaat, Januari 01, 2016

Tabayyun Sebelum Menyebarkan Berita

Januari 01, 2016 3 Comments
Tabayyun Sebelum Menyebarkan Berita | Assalamualaikum & salam sejahtera. Salam Jumaat dan hari ni merupakan Jumaat pertama bagi pembukaan tahun 2016. Semoga tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya.

Pada hari Jumaat yang mulia ni, Murni nak kongsikan mengenai tabayyun sebelum menyebarkan berita, dalam erti kata yang lain siasat sebelum menyebarkan sesuatu berita sebagaimana dinyatakan di dalam al-Quran surah al-Nisa', 4:83.

Tabayyun Sebelum Menyebarkan Berita
Gambar sekadar hiasan via google image

Tabayyun Sebelum Menyebarkan Berita


Ayat ini menjelaskan tentang larangan dalam menyebarkan berita bohong dan menolak siapa pun yang membawa berita sebelum diselidik terlebih dahulu kebenarannya. Imam Muslim dalam Muqadimah Sahihnya meriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a, bahawa Nabi SAW bersabda, Seseorang dikatakan penipu apabila mengatakan setiap apa yang didengarnya. Hadis Riwayat Muslim

Daripada Mughirah bin Syu'bah r.a, Sesungguhnya Rasulullah SAW melarang menyebarkan berita bohong yang bersumber "katanya dan katanya" iaitu mengatakan sesuatu yang belum tentu kebenarannya dan belum diselidik terlebih dahulu. Hadis Riwayat Bukhari Muslim

Daripada Umar bin Khattab r.a, Ketika Nabi SAW menjauhi isteri-isterinya, Umar bin Khattab masuk ke masjid. Ketika itu orang-orang kebingungan kerana tersebar cerita bahawa Rasulullah SAW telah menceraikan isteri-isterinya. Dia pun tidak sabar, lalu menemani Rasulullah dan bertanya, "Wahai Rasullah, apakah engkau menceraikan isteri-isteri kamu?" Rasul pun menjawab, "Tidak" Kemudian Umar mengucapkan takbir. 

Dalam riwayat Muslim, Umar berdiri di pintu masjid dan memekik, "Rasulullah tidak menceraikan isteri-isterinya! Aku telah bertanya kepadanya!" Lalu turunlah ayat ini sebagai peringatan untuk tidak menyebarkan berita yang belum diselidiki kebenarannya. (Ibnu Kasir, Tafsir Al-Quran Al-'Azim, Jilid 1, 1996: 542-543)

Berbohong merupakan perkara yang diharamkan dan termasuk dosa besar. Orang memberikan peluang kepada dirinya untuk berbohong sekali sahaja, tentu tidak akan tahan untuk kedua, ketiga, keempat kalinya dan seterusnya sehingga akhirnya perkara itu menjadi amalan sehariannya.

Dibolehkan berbohong dalam tiga perkara, iaitu ketika berperang, melerai yang berselisih, berbohong kepada isterinya. Para ulama mengatakan maksudnya bukan berbohong, tetapi tauriyyah iaitu menyembunyikan hakikat sesungguhnya.

Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi SAW bersabda, "Nabi Ibrahim tidak berbohong kecuali dalam tiga perkara, dua perkara berkaitan dengan ZAT Allah, yakni firmannya Surah al-Saffat, 37:89, Surah al-Anbiya', 21:63 dan satu lagi tentang Sarah. Nabi Ibrahim melakukan tauriyyah." (Muhammad Ibnu Salih Al-Utsaimin, Syarh Riyadis Salihin, Jilid 1, 2001: 195-196)

Sumber: Al-Quran Al-Karim Ar-Raudah [Tema Akidah - Akhlak, m/s 92]