Perempuan Sebagai Ujian Kenikmatan

by - 12/07/2015

Perempuan Sebagai Ujian Kenikmatan | Assalamualaikum & salam sejahtera. Murni nak kongsikan kepada korang mengenai perempuan sebagai ujian kenikmatan sebagaimana yang terkandung dalam Al-Quran Surah Ali 'Imran, 3: ayat 14. 

Perempuan Sebagai Ujian Kenikmatan

Pelbagai bentuk nikmat yang Allah ciptakan untuk manusia dalam menjalankan kehidupan di dunia. Salah satunya ialah perempuan, anak-anak dan harta.

Jika keinginan terhadap perempuan itu bertujuan untuk menjaga kesucian dan mendapatkan keturunan, hal tersebut sangat dianjurkan dan disunnahkan, sebagaimana beberapa hadis tentang pekahwinan. Rasulullah SAW bersabda,

Dunia ini ialah perhiasan dan sebaik-baik perhiasannya ialah perempuan solehah. Kalau suaminya memandangnya, dia (isteri) membahagiakannya. Kalau suaminya menyuruhnya, dia mentaatinya. Dan kalau suaminya tidak berada di sisinya, dia sentiasa menjaga dirinya dan menjaga harta suaminya.     
 (Hadis Riwayat Muslim, An-Nasa'i dan Ibnu Majah)

Perempuan Sebagai Ujian Kenikmatan
Gambar sekadar hiasan [source:google image]


Dalam hadis lain, 
Dijadikan indah bagi aku dua hal, perempuan dan wangia-wangian. Dan dijadikan kesejukan mata hatiku di dalam solat.
 (Hadis Riwayat An-Nasa'i dan Al-Hakim) 

Anak merupakan kebanggaan dan perhiasan. Tetapi kalau kecintaan kepada anak-anak bertujuan untuk memperbanyak keturunan dan memperbanyak jumlah umat yang beribadah kepada Allah SWT semata, hal ini sangat terpuji. Rasulullah SAW bersabda,
Berkahwinlah dengan perempuan yang mempunyai sifat penyayang dan yang melahirkan banyak keturunan kerana aku akan bangga dengan jumlah engkau semua yang banyak sebagai umat terbanyak pada hari kiamat nanti.
(Hadis Riwayat Hakim)

Begitu juga dengan harta benda. Jika harta benda tersebut bertujuan untuk berbangga-bangga kepada orang-orang lemah dan menindas orang-orang fakir, maka ianya adalah perbuatan yang hina. Akan tetapi, kalau ianya digunakan untuk memberikan nakah kepada kaum kerabat, mengeratkan silaturrahim, dan berbuat baik serta taat hal tersebut merupakan perbuatan yang mulia.

Pada mufassir berbeza pendapat berkaitan dengan ukuran qintar dalam harta. Akan tetapi, menurut kebanyakan ulama, qintar ialah harta yang banyak, sebagaimana yang dikatakan Ad-Dahhak dan yang lain (Ibnu Kasir, Tafsir al-Qur'anil ;Azim, Jilid 1, 1996:359)

Semoga entri Perempuan Sebagai Ujian Kenikmatan bermanfaat untuk korang dan diri Murni sendiri.

Sumber: Al-Quran Al-Karim Ar-Raudah [Tema Ibrah]


You May Also Like

0 comments