Rabu, Mac 11, 2015

Rasa sebak seketika

Rasa sebak seketika | Assalamualaikum & salam sejahtera. Kenapa sebak2 ni cik Murni? Nak dipendekkan cerita bila scroll news feed FB mata Murni terpandang satu gambar yang dikongsikan oleh Siakap Keli, just baca beberapa baris ayat yang terpapar without click see more terus bermonolog dalam hati 'alahai bambam pulak budak ni, comel je'. Ok, dah tengok telatah anak kecil ni, barulah Murni baca kisah disebalik gambar.

Adik Firdaus ni dah buatkan kak Murni rasa sebak seketika, siap tarik2 hingus lagi...nanges tau, hati akak ni dah macam tisu, tak boleh nak baca kisah2 sedih ni. Bila baca part kat bawah ni...berderai terus air mata.

'Ko ni nape kotorkan beg aku? Tahu tak ni beg ayah aku? Ko ni... kotor dahh.. Dah la ayah aku dah tak ada!'


Hurmm maybe sebab akak sendiri ni memang dah pernah rasa kehilangan orang yang terpenting dalam hidup, arwah bapa...tu yang cepat sangat rasa sedihnya. Semoga adik Firdaus tabah & berjaya dunia akhirat.


Rasa sebak seketika
Adik Firdaus


Anak-anak LINUS ku di Tahun 1. Buat teacher menitik air kata pula hari ni. 😎
Perasan tak dua watak utama dalam cerita ni?
Firdaus - yang bersama dengan begnya. 
Izham -

Hari ni Izham memang agak susah Ifa nak kawal. Ada sahaja idea nya nak usik kawan. Biasalah budak-budak kan. Alkisahnya, Izham dah kotorkan beg Firdaus, dengan memijak beg tu.
Sedihhh Firdaus. Sambil sapu debu kotoran kasut Izham pada begnya, sambil cakap,
'Ko ni nape kotorkan beg aku? Tahu tak ni beg ayah aku? Ko ni... kotor dahh.. Dah la ayah aku dah tak ada!'
Dengan nada marah Firdaus marah kat Izham. Teacher nya pula sambil tahan takungan air dalam kelopak mata. Hehe.
Sedih tengok anak kecil ni yang dah merasa kehilangan ayah tercinta, pada usia 7 tahun.
Banyak boleh kita buat refleksi. MashaAllah. Moga Allah panjangkan umur kedua orang tuaku. Aamiin ya Rabb.
Cikgu Noor Afifah Mohd Baharuddin

3 ulasan:

  1. ada baca kat FB citer ni...memang sedih r...
    besar dugaan budak tu...beg tu r semangat die...

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu sis sedih bila baca kisah adik firdaus ni, beg tulah yg dia jdkan sumber kekuatan harap sgt semoga adik ni tabah

      Padam
  2. hukhukhuk...sedey la pulak.Akk pun dah takde ayah...huhuhu

    BalasPadam