Cubaan Pertama Masak Tom Yam Ayam

Cubaan Pertama Masak Tom Yam Ayam | Assalamualikum & salam sejahtera. Dek kerana Murni ni teringin sangat nak makan Tom Yam Ayam, Murni pun plan nak masak tomyam hari selasa yang lepas. Tapi ada benda yang menghalang Murni, so tak jadi nak masak time tu. Huhu sebenarnya bahan utamanya yang tak ada, dah puas Murni pusing satu pasar basah tak jumpa2 jugak isi ayam...hurmmm maybe sebab dah petang sangat kut, tu yang dah habis terjual. Bila cakap pasal tomyam ni, confirm Murni akan teringat Tomyam di Cafe Petronas UUM. Sedap sangat rasa tomyam dia. Bila dah balik Sabah tak ada lagi restoran yang boleh lawan rasa tomyam Cafe Petronas tu. Nak balik UUM lah kalau macam ni, haha :P

Kalau dulu, time duk belajar pernah jugaklah terlibat dengan aktiviti memasak secara haram di hostel. On that time, Murni pernah tengoklah macam mana sahabat Murni masak tomyam ni, bahan semua just main campak2 je. Berbekalkan pemerhatian cara sahabat memasak tu plus dengan resipi dari google, Murni pun beranikan diri masak Tom Yam Ayam. Nak sangatkan makan tom yam, so kena ada inisiatif sendiri, so Murni turun bandar sekali lagi tengah hari semalam semata-mata nak beli isi ayam.

Oleh sebab Murni ni tak pandai masak tomyam, sebelum masak tu Murni salin dulu cara2 nak masak tom yam. Sebelum masuk dapur sempat lagi Murni pegi petik limau  di belakang rumah ambil dalam 7 biji macam tu & pergi petik pulak 4 helai daun limau purut di tepi rumah. 

tomyam ayam, resipi tomyam, tomyam
Kredit Resipi

Habis renyuk kertas Murni buat...hihi almaklumlah memasak sambil mulut pun baca step. Segala bahan yang dicampak ke dalam periuk adalah mengikut cita rasa Murni sendiri tanpa pngawasan mak. Memandangkan di rumah Murni ni tak ada periuk kecik, so mak Murni suggestkan guna periuk nasi yang dah tak digunakan. Nasib baik periuk nasi tu boleh guna masak atas dapur, kalau tak  hang tak boleh makan tomyam Murni oiii...haha.


Bahan-bahan Tomyam Ayam

  • Potong ayam. Ikut kesesuaian korang nak potong macam mana. 
  • 1 batang lobak merah. Nak potong bulat boleh, nak potong panjang2 pun boleh. Ikut suka hati
  • Untuk sayuran pulak Murni just guna setengah kobis yang bulat tu. kalau korang nak letak brokoli, cendawan, baby corn pun boleh. Ikut selera masing-masing nak letak sayur apa.
  • 4 biji tomato belah empat
  • 2 kotak kecil Kiub Pati Tom Yam Maggi, so Murni gunakan 4 kiub memandangkan Murni masak untuk 1 periuk. Rasa tak sedap pulak kalau letak 1 kiub je...hihi 
  • 7 biji limau nipis. Kalau korang nak lagi masam boleh tambah lagi limau tu, kalau tak suka boleh kurangkan.
  • 4 helai daun limau purut.
  • 15 biji lada/ cili api/ cabai tumbuk dengan lesung batu. Tak perlu tumbuk sehingga hancur. Kalau suka pedas nak letak lebih sikit lada pun boleh.
  • 1 labu bawang putih & 5 biji bawang merah. Seeloknya tumbuk dengan lesung batu sehingga lumat, barulah rasa tomyam tu sedap berbanding dihiris halus2. 
  • 2 batang serai yang dah diketuk
  • Air secukupnya. 
  • Garam & bahan perasa
  • Minyak

Cara-cara nak masak bolehlah follow step by step seperti yang tertera dalam gambar di atas. Jangan lupa bila masak tu, masaklah dengan kasih sayang..hihi
            
Mempersembahkan hasil cubaan pertama masak tom yam ayam. 

Resipi Tomyam, Tomyam ayam, tomyam
Lebih sayur daripada ayamnya

Dah siap masak Murni agih-agihkan semangkuk dengan 3 family abang sepupu yang tinggal kat bawah rumah. Feedback yang Murni dapat daripada mereka, katanya sodap...hihi Mak Murni pulak masa tengah rasa tu, tergigit cabai pedas katanya...Anak abang sepupu pulak suka pulak dengan ayam tom yam ni even sedikit pedas. Alhamdulillah Cubaan Pertama Masak Tom Yam  Ayam ni menjadi. In Sha Allah lepas ni nak try buat lagi.


6 ulasan:

  1. Wah tom yam tuuu.. memang feveret iha jugak ni.. kalau kita pandai masak tom yam sendiri, mesti jimat duit kan sbb takdelah selalu beli kat kedai :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. makanan feveret kak murni ni time duk u dulu, klu dpt buat sendiri memang boleh jimatlah

      Padam
  2. tahniah... ramai dapat rasa memang puashati masak. akan datang mesti ada permintaan ni....

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihi terima kasih tuan Denaihati, mmang ada plan nk masak lg lepas ni

      Padam