Wide Shawl

Mei 31, 2014
Assalamualaikum

Hi, readers! Entry kali ni Murni nak share berkaitan dengan wide shawl atau pun dikenali sebagai selendang lebar. Murni tertarik sangat dengan wide shawl since Awal Muharram yang lepas. So start time tu jugakla tekad dalam hati nak melabuhkan tudung. Still keep remind this Surah An-Nur ayat 31


Firman Allah SWT:

{وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ}


Maksudnya: “{Dan janganlah mereka (wanita) menampakkan perhiasannya kecuali apa yang biasa nampak daripadanya dan hendaklah mereka menutup kain tudung mereka hingga ke bawah dada}.” 


Memandangkan wide shawl time tu susah nak dapat kat dalam kampus, so dengan kekretifan yang ada Murni pun buatlah inovasi seket buat wide shawl dengan menggunakan  dua helai tudung bawal then jahit untuk sambung kedua-dua penghujung tudung bawal..hehe...Murni banyak je tudung bawal yang tak pakai, semester lepas kalau p kuliah pun just pakai tudung syria..then beralih pulak pakai wide shawl.


Wide Shawl

Inilah hasilnya bila dah tangan ni gatai nak jahit-menjahit..hehe
(abaikan pemandangan yg berada di belakang)


wide shawl
Sumber: Majalah Dara.com + Pendapat Murni 

 ♥ Saiz Besar
Wide shawl yang ada di pasaran kebanyakannya bersaiz 1.8m x 0.8m. dengan potongan yang segi empat sama secara tidak langsung akan memudahkan si pemakai menggayakan selendang ni tanpa perlu risau sama ada ia akan singkat di bahagian belakang mahupun di bahagian depan badan.  

 ♥ Material Selesa

Kebiasaanya, wide shawl yang dijual di pasaran direka dan dihasilkan dengan menggunakan material jenis kapas. Penggunaan kain kapas amat selesa kerana boleh membantu menyerap peluh dengan baik. Namun begitu, terdapat juga wide shawl yang diperbuat daripada kain sifon yang tidak berapa jarang dan menggunakan material crepe. Murni nasihatkan, kalau wide shawl tu jarang sampai boleh menampakkan leher anda, cuba gunakan anak tudung tutup leher atau pun tudung syria. Murni lebih suka gunakan tudung syria sebabnya takdelah panas sangat.

 ♥ Variasi Corak & Paten

Confirm ramai di antara wanita-wanita di luar sana yang suka menggayakan pakaian mereka dengan pelbagai jenis corak dan paten untuk wide shawl yang berbeza-beza..betul kan? Oleh sebab itulah  berlambak sangat corak dan paten wide shawl di jual di pasaran..rambang mata kita dibuatnya..huhh perempuan kalau tengok benda cantik, confirm nak beli punya..hihi.pastikan anda mempunyai bajet yang cukup.

♥ Kepelbagaian Gaya

Anda boleh mempelbagaikan cara pemakaian wide shawl ini kerana bukaannya yang besar dan lebar memberi ruang lebihan untuk menutupi bahagian depan dan belakang badan. Murni kalau bab-bab nak menggayakan wide shawl ni ada satu cara penggayaan je...cepat & mudah sebabnya Murni terikat dengan masa nak p kuliah dan juga waktu solat.


Wide shawl pertama yang Murni beli sendiri kalau tak silap harganya dalam  RM13. Memulakan semester baru beberapa bulan lepas dengan menggunakan wide shawl dan selamat tinggal tudung syria!

Wide Shawl

 Jatuh chenta pandang pertama 'dengannya' di pasar malam...haha




Wide Shawl

Ahad sampai khamis macam nilah cara penggayaan wide shawl yang Murni gunakan untuk p kuliah. 
Apa yang lain hanyalah dari segi corak atau paten dan juga warna yang berbeza-beza.


Wide Shawl

Dinner dengan pakaian yang selesa dipakai..oh, dark blue!


Aku yang dulu, bukanlah yang sekarang..eh!


...


DNA khinzir dikesan dalam dua jenis coklat susu Cadbury Dairy Milk

Mei 24, 2014
Assalamualaikum


Sumber:AstroAwani




KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan adanya DNA khinzir (porcine) dalam dua produk coklat susu Cadbury Dairy Milk.

Hasil siasatan oleh KKM mendapati tiga (3) sampel coklat Cadbury telah diambil untuk analisis DNA khinzir (porcine) bagi tujuan pemantauan.

Keputusan analisis mendapati dua (2) sampel telah dikesan mengandungi DNA khinzir (porcine) iaitu:

1) Coklat Susu dengan Kacang Hazel – Cadbury Dairy Milk Hazelnut dengan nombor kelompok (batch no.) 200813M01H I2 yang bertarikh luput 13 November 2014; dan

2) Coklat Susu dengan Buah Badam - Cadbury Dairy Milk Roast Almond dengan nombor kelompok (batch no.) 221013N01R I1 yang bertarikh luput 15 Januari 2015.

KKM mengambil maklum isu pengesanan DNA khinzir (porcine) dalam produk Coklat Susu dengan Kacang Hazel – Cadbury Dairy Milk yang tersebar luas melalui aplikasi media sosial pada 23 Mei.

Di dalam media sosial tersebut telah memaparkan keputusan analisis DNA khinzir (porcine) dikesan di dalam produk Coklat Susu dengan Kacang Hazel – Cadbury Dairy Milk.

Pihak pengeluar iaitu Cadbury Confectionery Malaysia Sdn. Bhd. telah memberi jaminan akan memanggil balik produk-produk yang terbabit dari pasaran dengan serta-merta.

Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985 adalah bertujuan untuk melindungi orang awam daripada bahayanya dari segi kesihatan dan penipuan pada penyediaan, penjualan dan penggunaan makanan dan perkara-perkara berkaitan dengannya.

KKM menasihatkan orang ramai supaya membaca nombor kelompok (batch no.) pada label produk sebelum membeli atau memakannya.

Sekiranya pengguna mempunyai sebarang persoalan, pengguna boleh mengemukakan kepada KKM melalui laman web Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) http://fsq.moh.gov.my atau www.facebook.com/bkkmhq

SUMBER: Kementerian Kesihatan Malaysia

UNTUK MAKLUMAT LANJUT SILA HUBUNGI:
NAMA   : NOR SUZAMAN BIN ABDUL RAHMAN
TEL    : 03-8883 2782
EMEL : n.suzaman@moh.gov.my



SABTU DAY

Mei 24, 2014
                         Assalamualaikum

Mata ini tak boleh nak terlelap dari malam sampai ke pagi ni, huhh mcm ada masalah besar je yang ditanggung? "Secret of Akochan" mana boleh bagitau..hihi Murni just nak update short entry seket je tak banyak manapun..

Semalam tetiba pulak sakit, so di pagi yang cerah ini segala yang bersepah sana sini dengan buku yang tak bersusun, kain yang tak berlipat & kain yang tak dibasuh lagi Cik Murni akan kemas. 

Sebelum mulakan operasi kemas mengemas ni, mulakanlah hari anda dengan senyuman..(senyum lebar)..hihi confirm lepas kemas-kemas ni ada org yang sakit pinggang :(




Tempat Menarik di UUM

Mei 23, 2014
Assalamualaikum 

Alhamdulillah dapat juga menghupdate entry utk belog ni.  Cerita yang Murni nak share kali ni sebenarnya dah seminggu kejadiannya berlaku, tapi baru sekarang ada masa utk update. Minggu lepas jadual kuliah terikat dengan preparation utk presentation, corporate meeting, submit assignment dan termasuklah kuiz..huhh mengeluh banyak..hihi penat sampai tak cukup tidur dibuatnya.

Hari Jumaat minggu lepas Murni ada discussion utk buat dialog corporate meeting waktu pagi dalam pukul 10:30 a.m dan balik dari discussion dalam jam 4:00 p.m macam tu. Then, pergi pulak ke DPP Muamalat semata-mata nak pinjam blazer dengan Nisa plus teringin sangat nak makan nasi kerabu kat cafe Muamalat. Nasib baik time ni masih ada lagi nasi kerabu ni, kalau tak melepas lagi arr nak makan...hurmm tapi ayam dia rasa masin sikit...terlebih bubuh garam kut. It's ok rasa dia masih boleh tahan lagi. 

Selesai makan, Nisa pun hantar Murni dengan Najwa balik..tengah asyik berborak kat dalam kereta terpandang pulak orang ramai tengah bagi makan dekat rusa. huhu nak jugak bagi makan...apa-apa pun kena balik bilik kejap dekat DPP EON, balik utk solat asar baru boleh keluar jalan-jalan. 

Alhamdulillah dapat juga kami bertiga ni keluar bersama-sama (senyum lebar). Tempat pertama yang kami pergi ofcourse lah kandang rusa. Hehe..dah dapat bagi makan dekat rusa dan dapat sentuh rusa dah kira puas hati plus siap ambil gambar lagi..










UUM pun ada burung unta jgak tau and binatang yang paling dominan kat sini sudah semestinya monyet. hihi
Sebenarnya banyak je tempat menarik kat dalam UUM ni, even org selalu kata UUM ni U yang terletak dalam hutan..tapi udaranya lebih segar berbanding dengan kawasan bandar. 






ok selamat malam, eh silap pulak dah subuh rupanya..hehe
menarik tak tempat ni?

Next destination, Inshaallah kalau berkesempatan nak pergi Puncak Vista pulak :D




Berkelah Tepi Tasik

Mei 06, 2014
Assalamualaikum

Rindu sangat dengan belog terchenta pengarang jantung ni...rindu sangat sebab dah hampir seminggu tak pegang lappy..huaaa nanges tau kita dibuatnya bila lappy buat hal di penghujung semester ni..awal sem hari tu dah hantar p kedai..hard disk rosak, then duit pun melayang sampai 250 hinggit & now lappy rosak lagi hukhukhuk nanges dalam selimut...mana taknya thesis tak complete plus assignment pun tak siap-siap lagi, sampaikan migrain selalu datang tanpa mengira waktu. Nasib baik semalam dapat mesej dari owner kedai tu, dia beritahu laptop dah siap. Huhu dah lari tajuk ni...hehe tak apa kan Murni just nak kurangkan rasa sedih yang bertandang dekat dalam hati ni je.

Sebenarnya Murni nak share story mory tentang berkelah tepi tasik ni..actually 1 Mei hari tu member Murni plan nak p tasik Jitra Darul Aman. Bila member ajak, sah-sah Murni nak join sekali almaklumlah dah last sem katakan nak juga merasa g jalan-jalan dgn sahabat sendiri sebelum tinggalkan negeri Kedah ni.




Dalam jam 2:30 ptg kami bertolak dari UUM. Alhamdulillah Allah permudahkan perjalanan kami, even tersalah jalan..hihi & finally jumpa juga jalan nak p tasik Jitra. Kereta kalau nak masuk ke kawasan tasik ni kena bayar seringgit tau, so sediakanlah duit syiling anda ye. Sampai kat parking lot, tengok bonet kereta, mak aiii biar betul depa ni, siap bawa beg beso berisi makanan bagai, bawa tikar sekali...ingatkan nak g tasik Jitra ni juz cuci mata je tengok keindahan alam gitu.

Murni dapat tahu member nak buat makan-makan, katanya nak sambut befday Murni sekali..huhu terharu pulak rasanya, kalau ikutkan befday dah dekat sebulan berlalu..asenya tak perlu sambut pun..bagi Murni dah cukup org tu ingat befday kita di samping mendoakan yang baik-baik utk diri ini..btw thanks SAHABAT sebabnya kome dah korbankan masa, tenaga, & wang ringgit.

Berkelah tepi tasik, beratapkan rimbunan daun yang menghijau, duduk beralaskan tikar huhai finally dapat juga rasa suasana macam ni. Time ni jugak nak menggemukkan badan ni selagi mampu sumbat dengan masakan kampung & western gitu. Nampak gayanya si tukang masak dah boleh kawen ni..hihi


terbaik dari dapur wana a.k.a bilik wana..hihi








Selesai makan, decide dengan member nak naik bot (bot ke???)..confius kejap, garu kepala...hihi dah alang-alang ada kat sini, confirm nak jugak cuba benda baru. Rasa takut tolak tepi coz dulu time kecik-kecik selalu mandi sungai & pernah lemas gitu but someone safe me..huhu. Kalau nak naik bot sorang kena bayar RM 6.00 utk dewasa & utk kanak-kanak tak ingatla pulak..Memandangkan time ni hari pekerja akak yang jaga kaunter bagi diskaun kat ktorang. Akak tu kata "bayar 20 rggt je la"..btw thanks ya. Murni, Najwa, Nisa & adik Nisa je yang naik bot, Wana tak nak naik katanya nak berselfie sorang2..hihi 








Serius Murni tak reti pun nak control handle benda alah ni, siap berputar-putar ag..haha malu kita dibuatnya dgn orang sekeliling. Kaki pun penat nak kayuh..dengan panas terik lagi sakit kepala datang & rasa nak termuntah je..huhu kena tahan sakit..btw thanks wana tolong amik gambar :D

Dah puas main kayuh-kayuh, kami pun naikla ke darat..sambung pulak makan tembikai kat bawah pokok. erm sedap pulak rasa tembikai ni dgn manisnya lagi.. Rehat kejap, then packing barang. Makanan yang lebih kitorang decide balik UUM  baru perabiskan semuanya.

Memandangkan waktu asar dah masuk, kami pun singgah kat Masjid yang berhampiran. Ada perkara yang terjadi masa ni, tp tak boleh nak kongsi.. (senyum ikhlas). Sampai kat U, time ni tak masuk dalam kampus lagi kami singgah Bukit Kachi g bilik adik Nisa. Makanan yang tak habis tadi ktorang makan lepas maghrib sambil tengok cerita Aku Isterinya..hihi. Selesai je basuh pinggan & bekas makanan, kami pun balik arr p DPP masing-masing.

hehe itu je la benda yang nak dikongsi, Assalamualaikum ;)